Συλλαλητήριο αύριο στο Βόλο κατά του ασφαλιστικού

Κάλεσμα των συνταξιουχικών οργανώσεων για την Πλ. Πανεπιστημίου στις 18.30

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου (ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου), στις 18.30 στην Πλατεία Πανεπιστημίου, απευθύνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις Μαγνησίας ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΑΓΕΤ, που αντιδρούν στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που τονίζουν ότι θωρακίσει τη συνεχή καρατόμηση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση «η ταξική ουσία της πολιτικής τους επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά που περιέχονται στην αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Μέσα από τα στοιχεία αυτά, και παρότι οι προβλέψεις που γίνονται σε τέτοιες μελέτες βάθους 50 χρόνων δεν συνυπολογίζουν τις περιοδικές οικονομικές κρίσεις, που βρίσκονται στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, επιβεβαιώνεται ότι ο νόμος Βρούτση – Κατρούγκαλου οδηγεί σε:

 Παραπέρα μείωση των συντάξεων, η οποία στο πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει.
 Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία για τη νέα γενιά φτάνουν στο 70ό έτος.
 Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που περιορίζεται στο ελάχιστο.
 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων».

Οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι η συνολική δαπάνη για τις κύριες συντάξεις το 2020 μειώνεται κατά 1,037 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι (από 25,816 σε 24,779 δισ. ευρώ), κι αυτό παρά την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ για τις επικουρικές φέτος η συνολική δαπάνη αυξάνεται κατά 361 εκατ. ευρώ (από 2,875 δισ. ευρώ το 2019 σε 3,236 δισ. φέτος).Από το 2024, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών, επιβάλλεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ακέραιο έτος. Μετά το 2030 προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας πέραν του 67ου έτους που ισχύει σήμερα, έτσι ώστε μετά το 2059 αυτά να διαμορφώνονται στο 69ο έτος και το 2066 στο 70ό έτος!, αναφέρουν.

Οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι συνεχίζουν και παλεύουν:
• για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση,
• να μην περάσει ο σχεδιασμός για ασφαλιστικό με βάση τους 3 πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, ένας μόνιμος μηχανισμός συντάξεων πείνας που τσακίζει τόσο τους σημερινούς συνταξιούχους όσο και τους νέους εργαζόμενους που εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας και κακοπληρωμένα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.