Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας: Να πληρωθούν άμεσα όλες οι θέσεις ευθύνης

Απάντηση στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη

Ανταπάντηση, με την οποία δίνεται συνέχεια, στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει ανάμεσα στην περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και τον Σύλλογο Εργαζομένων – Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας & Β. Σποράδων και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη αναφορικά με το θέμα της πλήρωσης θέσεων προϊσταμένων δίνει ο Σύλλογος εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, (τμήμα Μαγνησίας), σύμφωνα με νέα ανακοίνωση.
Η κα Κολυνδρίνη, είχε προαναγγείλει «σταδιακή τοποθέτηση προϊσταμένων», ωστόσο ο Σύλλογος αναφέρει ότι «οι τοποθετήσεις έχουν καθυστερήσει κι έπρεπε να ολοκληρωθούν εχθές». Τα μέλη του συλλόγου, καλούν εκ νέου την Περιφερειακή Αρχή, σεβόμενη την κείμενη νομοθεσία, να πληρώσει άμεσα όλες τις θέσεις ευθύνης στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων.
Όπως αναφέρεται αναλυτικά, «έκπληξη μας προκαλεί η απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήσαμε σχετικά με την Κωλυσιεργία Πλήρωσης Θέσεων Ευθύνης σε Τμήματα των ΠΕΜΣ.
Έκπληξη, επειδή η Αντιπεριφερειάρχης γνωρίζει ότι ήδη ορίσθηκε Προϊστάμενος σε δύο Τμήματα όπου υπηρετούσε ένας και μοναδικός υπάλληλος, όμως στα υπόλοιπα Τμήματα, που διαπιστώνεται αυτή η δυστοκία πλήρωσης της θέσης ευθύνης -με αποτέλεσμα να παραμένουν «ακέφαλα»- δεν παρατηρείται ανάλογο φαινόμενο, καθώς υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον δύο έως έξι υπάλληλοι. Επομένως, δεν ισχύει το επιχείρημα του «Προϊσταμένου που προΐσταται του εαυτού του» ως κανόνας, αλλά ως αμελητέα εξαίρεση. Από τα νεοσυσταθέντα Τμήματα, όντως 4 παραμένουν μη στελεχωμένα ακόμη, τρεις μήνες και πλέον απ’ την σύστασή τους, για αυτό κι εμείς από την πρώτη στιγμή πιέζουμε να στελεχωθούν άμεσα και κατόπιν να οριστεί και Προϊστάμενος σε αυτά, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Έκπληξη, επειδή δυστοκεί η Περιφερειακή Αρχή να εφαρμόσει (μόνον κατά πως φαίνεται για τις ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων) τον Υπαλληλικό Κώδικα («Αναπλήρωση Προϊσταμένων» άρθρο 87) όσο και να λάβει σοβαρά την αρ.19833/2017 τελεσίδικη δικαστική Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, υπενθυμίζουμε πάλι, ότι δεν μπορεί να υφίσταται οργανική μονάδα στο Δημόσιο Τομέα στην οποία δεν υπάρχει προϊστάμενος, αποτελεί δε υποχρέωση της Διοίκησης να καλύπτει τις θέσεις Προϊσταμένων με τοποθέτηση, άλλως με αυτόματη αναπλήρωση από τον αρχαιότερο, τηρουμένου του προβαδίσματος των κλάδων. Παρατηρεί λοιπόν κανείς ότι τόσο η κείμενη νομοθεσία όσο και η εθνική νομολογία δεν αφήνουν περιθώριο για υποκειμενικές και διασταλτικές ερμηνείες, όπως αυτές στις οποίες προβαίνει η Αντιπεριφερειάρχης με την ανακοίνωσή της για «σταδιακή τοποθέτηση Προϊσταμένων». Οι τοποθετήσεις έχουν καθυστερήσει κι έπρεπε να ολοκληρωθούν εχθές.
Έκπληξη προκαλεί η απάντησή της, κι επειδή το παρόν οργανόγραμμα θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων ευθύνης, της ΠΘ υπερψηφίστηκε πριν λίγους μήνες από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, της οποίας μέλος αποτελεί η κα Κολυνδρίνη.
Έκπληξη, επειδή η ίδια συνδέει την Τοποθέτηση Προϊσταμένου πρωτίστως με την απολαβή του επιδόματος θέσης ευθύνης που κατά τον νόμο δικαιούται, κι όχι με την βελτίωση της εύρυθμης λειτουργίας των Τμημάτων και της ορθής διοικητικής διαδικασίας, την στιγμή μάλιστα που αρκετά εξ αυτών των Τμημάτων, ελλείψει Προϊσταμένου, «λογοδοτούν» απευθείας σε Διευθυντές στην Λάρισα, καθώς η Διεύθυνση στην οποία ανήκουν δεν έχει έδρα στην Μαγνησία, γεγονός που, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία των συναδέλφων υπαλλήλων, προκαλεί επιπλέον χρόνους διεκπεραίωσης κι άλλες δυσχέρειες.
Έκπληξη τέλος, επειδή, όσο κι αν φαίνεται ότι αποτελεί λεπτομέρεια, το πλήθος των Προϊσταμένων που μέχρι αυτή την ώρα (10πμ της 12ης Φλεβάρη), όπως αποδεικνύεται από την «Διαύγεια» της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν προσφάτως τοποθετηθεί ως προς τα 20 «ακέφαλα» Τμήματα είναι μόνον 5, όπως προαναφέραμε στην από 8/2/19 Ανακοίνωσή μας, κι όχι 7 όπως ισχυρίζεται η κα Κολυνδρίνη. Να της θυμίσουμε δε ότι η διαδικασία (ανα)πλήρωσης θέσης ευθύνης ολοκληρώνεται νομίμως με την ανάρτηση της σχετικής απόφασης στην «Διαύγεια», πράξη που επιφέρει και όλα τα έννομα αποτελέσματα, κι όχι με την υπογραφή ενός Σχεδίου Εγγράφου, αφημένου επί μέρες στο Γραφείο Περιφερειάρχη.
Καλούμε εκ νέου την Περιφερειακή Αρχή, σεβόμενη την κείμενη νομοθεσία, αλλά πάνω από όλα την εργατικότητα των συναδέλφων υπαλλήλων, αδιακρίτως και αναμφιβόλως, να πληρώσει άμεσα όλες τις θέσεις ευθύνης στις ΠΕΜΣ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.