Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου στο πρόγραμμα «N.E.W.S.» του eΤwinning

Παπαδιαμάντης, Ακρόπολη και Σκιάθος τα θέματα που ανέλυσαν οι μαθητές

To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης.H δράση παροτρύνει τους μαθητές διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το eTwinning γενικά βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία καθώς ως δραστηριότητα προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση.

Το eTwinning προσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους κπλ) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν σχέδια, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη. Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου συμμετέχει με επιτυχία σε προγράμματα etwinning από το 2015, έχοντας λάβει διακρίσεις σε εθνικό και ευρωπαïκό επίπεδο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ‘’N.E.W.S’’,  στο οποίο συμμετέχει το σχολείο φέτος, είναι ένα έργο eΤwinning που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 37 εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού οι μαθητές της Στ’2 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Βασιλικής Λυμπερίου:

  • Παρουσίασαν μέσα από την πλατφόρμα του etwinning τη χώρα μας, μια τοπική εφημερίδα καθώς και τη συνάντησή τους με έναν δημοσιογράφο
  • Δημιούργησαν από κοινού με τα υπόλοιπα σχολεία ένα διεθνές περιοδικό online, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Madmagz, ένα εργαλείο που επιτρέπει τη συνεργασία. Από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο και κάθε μήνα γράφουν άρθρα στα αγγλικά με θέματα που αφορούν την πόλη μας ή τη χώρα μας.
  • Τον Μάιο οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα διαβάσουν δυνατά τα καλύτερα άρθρα, κάθε σχολείο στη δική τους γλώσσα, θα κάνουν ένα βίντεο αυτής της ανάγνωσης και θα τα συλλέξουν σε ένα e-book.
  • Τέλος τα μεταφρασμένα άρθρα θα δημοσιευτούν στην τοπική εφημερίδα της πόλης κάθε εταίρου, όπως και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις οι μαθητές βελτιώνουν τις γλωσσικές τους ικανότητες, τις δεξιότητες ITC και μαθαίνουν να συνεργάζονται ως ομάδα με σκοπό τη συγγραφή ενός άρθρου. Παράλληλα  ανακαλύπτουν πώς εργάζεται ένας δημοσιογράφος, πώς γράφεται ένα άρθρο και παίρνουν χρήσιμες πληροφορίες από τα άρθρα των συνεργαζόμενων σχολείων.

Ακολουθούν τα άρθρα του σχολείου της Σκιάθου που μεταφράστηκαν από τα ελληνικά στα αγγλικά, με τους συμμετέχοντες μαθητές των άλλων κρατών να μαθαίνουν από τους Σκιαθίτες μαθητές για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, την Ακρόπολη αλλά και στη Σκιάθο.

1ο άρθρο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ένας διάσημος μυθιστοριογράφος του οποίου τα γραπτά επηρέασαν τη λογοτεχνία σε όλο τον κόσμο

Βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στην Ελλάδα, στο νησί της Σκιάθου, στο δυτικό τμήμα του Αιγαίου. Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1851 και πέθανε στις 3 Ιανουαρίου του 1911. Ο πατέρας του ήταν ιερέας και είχε τρεις αδελφές. Ο Αλέξανδρος μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά δεν κατάφερε να τις ολοκληρώσει, επειδή είχε να υποστηρίξει οικονομικά τις αδελφές του. Εργάστηκε ως μεταφραστής και δημοσίευσε τα μυθιστορήματά του σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας.

Ως άτομο δεν εκτιμούσε τα χρήματα που τον πλήρωναν και δεν έδωσε προσοχή στην εμφάνισή του και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τον αντιμετώπισαν ως άστεγο. Ποτέ δεν παντρεύτηκε και ήταν ένα πολύ μοναχικό άτομο που του άρεσε να αλληλεπιδρά με ταπεινούς ανθρώπους.

 Δουλειά και έμπνευση

Η ζωή των φτωχών στη Σκιάθο στην εποχή του ήταν από τις μεγαλύτερες του εμπνεύσεις. Επίσης, η βαθιά αγάπη και πίστη του στον Θεό έδωσε στα μυθιστορήματά του μια διαφορετική οπτική. Πάντα ένιωθε νοσταλγία για το νησί του. Δεν ήταν ανέγγιχτος από τις ιδέες που προέρχονταν από την Ευρώπη.

Το διάσημο μυθιστόρημά του είναι το αναγνωρισμένο αριστούργημά του The Murderess. Είναι η ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας στη Σκιάθο, που λυπάται τις οικογένειες με πολλές κόρες. Τα κορίτσια δεν μπορούσαν να εργαστούν πριν από το γάμο και δεν θα μπορούσαν να παντρευτούν αν δεν είχαν τύχη. Ήταν ένα βάρος για τις οικογένειές τους. Αφού σκότωσε τη νεογέννητη εγγονή της, επειδή ήταν άρρωστη, διασχίζει το όριο από το οίκτο μέχρι τη «δολοφονία του ελέους» των νέων κοριτσιών. Σκοτώνει τρία νεαρά κορίτσια ρίχνοντάς τα σε πηγάδια και στη συνέχεια προσποιείται ότι προσπαθούσε να τα σώσει για να δικαιολογήσει την παρουσία της εκεί. Η υπόθεσή της ότι βοηθούσε ήταν τόσο λάθος που σταδιακά γλιστράει σε τρελό μαρτύριο. Ξεφεύγει από τη σύλληψη και προσπαθεί να κρυφτεί αλλά πνίγεται στη θάλασσα ενώ προσπαθεί να δραπετεύσει. Όπως το θέτει ο Παπαδιαμάντης, συναντά το «θάνατο στα μισά της θεϊκής και της ανθρώπινης δικαιοσύνης» Ο χαρακτήρας της δολοφονίας περιγράφεται χωρίς να κατηγορείται: «Ως παιδί, υπηρέτησε τους γονείς της. Μόλις παντρεύτηκε, ήταν σκλάβος του συζύγου της … όταν είχε παιδιά, τους υπηρέτησε και όταν είχαν παιδιά, έγινε η δική τους σκλάβος “. Είναι γνωστή ως” Φραγκογιαννού ”

Άλλα σημαντικά μυθιστορήματα του είναι το The Gypsy Girl, The Emigrant και The Merchants of Nations. Αυτές ήταν περιπέτειες γύρω από τη Μεσόγειο και αναφέρονται σε αιχμαλωσία, πόλεμο, πειρατές, πανούκλα, κ.λπ. Ωστόσο, ο συγγραφέας είναι περισσότερο γνωστός για τα πολλά διηγήματά του.

Γλώσσα

Έγραψε στην επίσημη γλώσσα της Ελλάδας, «Καθαρεύουσα». Οι ιστορίες του απεικονίζουν τη ζωή στην εξοχή στη Σκιάθο ή τη ζωή στις φτωχότερες γειτονιές της Αθήνας, με συχνές αναλαμπές βαθιάς ψυχολογικής αντίληψης. Οι χαρακτήρες μιλούν στην αυθεντική «δημοτική» ομιλούμενη γλώσσα των ανθρώπων. Στους διαλόγους του χρησιμοποιεί την τοπική διάλεκτo.

Μουσείο

Το σπίτι του είναι ένα μουσείο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες στο νησί. Είναι ένα μικρό παραδοσιακό σπίτι κρυμμένο σε μια γραφική πλατεία κοντά στο λιμάνι. Εκεί κάποιος μπορεί να δει τα χειρόγραφα του, να μάθει για τη ζωή του και να αγοράσει τα βιβλία του.

2ο Δημ. Σχ. Σκιάθου, Κωνσταντίνα Τ., Στ’2

2ο άρθρο                              

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Ακρόπολη της Αθήνας, ο λεγόμενος «ιερός βράχος», είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και βρίσκεται σε έναν λόφο στο κέντρο της σημερινής Αθήνας. Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός του Απτέρου Νίκη. Υπάρχει επίσης η μνημειακή είσοδος, τα Προπύλαια. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι φτιαγμένα από πεντελικό μάρμαρο και χτίστηκαν κατά τη Χρυσή Εποχή του Περικλή, τη λεγόμενη Κλασική Περίοδο (450-330 π.Χ.).

Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, προστάτη της πόλης. Χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη υπό την επίβλεψη του αθηναίου γλύπτη Φειδία. Υπήρχαν επίσης δύο κολοσσιαία αγάλματα της θεάς Αθηνάς, έργα του Φειδία. Ένα από τα δύο αγάλματα βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα, ήταν κατασκευασμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο και είχε ύψος 9 μέτρα. Το άλλο, εξίσου μεγάλο, ήταν κατασκευασμένο από χαλκό και βρισκόταν έξω από το ναό.

Ακριβώς απέναντι από τον Παρθενώνα βρίσκεται το Ερέχθειο. Είναι ο ναός του οποίου οι 6 στήλες έχουν τη μορφή νεαρών κοριτσιών, τις Καρυάτιδες.

Οι οικοδόμοι, οι χαλκοί, οι εργολάβοι, οι ζωγράφοι, οι μεταλλουργοί, οι ξυλουργοί, οι σιδηρουργοί, οι ζωγράφοι, οι χρυσοχόοι, οι τεχνίτες ελεφαντόδοντου, οι καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι εργάστηκαν για οκτώ χρόνια για να χτίσουν αυτά τα υπέροχα και μοναδικά μνημεία αφιερωμένα στους Θεούς. Όπως είπε ο Περικλής «κατασκευάστηκαν από άντρες για άντρες».

Όλα αυτά τα μνημεία στην Ακρόπολη της Αθήνας διατηρήθηκαν για 20 αιώνες, για 2000 ολόκληρα χρόνια. Σώθηκαν από πυρκαγιές, σεισμούς, εισβολές και εισβολείς, επιδρομές, πολέμους και κατακτητές. Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τους ληστές και τους βανδαλισμούς, το ιερό του Έλγιν.

Ο Έλγιν, τότε πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, είχε την ιδέα να αφαιρέσει τα γλυπτά από τα μνημεία τους και να τα μεταφέρει στη χώρα του.

Έτσι, αφαίρεσε το μεγαλύτερο μέρος της γλυπτικής διακόσμησης των μνημείων, αφαίρεσε ολόκληρες στήλες από τις βάσεις τους, αφαίρεσε εκατοντάδες αντικείμενα και τα μετέφερε όλα στην Αγγλία και τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο. Ακόμα και σήμερα εκτίθενται εκεί!

Η Ελλάδα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

ΑΝΤΩΝΙΑ Χ.

3o άρθρο

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Η Σκιάθος είναι ένα ελληνικό νησί στο βορειοδυτικό Αιγαίο, μέρος του αρχιπελάγους των Σποράδων .

Το 338 π.Χ. η Σκιάθος τέθηκε υπό την κυριαρχία των Μακεδόνων και έτσι το νησί ζούσε ανενόχλητο για πολλά χρόνια. Ιστορικά, επανεμφανίζεται από την εποχή του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, κατά την περίοδο που ήταν σε πόλεμο με τους Ρωμαίους (200-199 π.Χ.), όταν το νησί καταστράφηκε κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη δράση του ρωμαϊκού στόλου. Το Κάστρο σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, περίπου το 1360. Λόγω της πειρατείας, οι Σκιάθοι εγκατέλειψαν τη Βυζαντινή πόλη, όπου είναι σήμερα η πόλη της Σκιάθου, και έχτισαν τον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου, στο βόρειο άκρο του νησιού. Καθώς το φρούριο ήταν απρόσιτο από τη θάλασσα και η είσοδος σε αυτό ήταν δυνατή μόνο με την κινητή ξύλινη γέφυρα, παρείχε στους κατοίκους σχετική προστασία. Το Κάστρο βρισκόταν υπό βυζαντινή κυριαρχία από το 1360 έως το φθινόπωρο του 1453.

Η Σκιάθος είναι γεμάτη πράσινο, έχει βουνά και πολύ όμορφες παραλίες. Στην πόλη ο χειμώνας είναι πολύ μοναχικός και κρύος, αλλά το καλοκαίρι το νησί πλημμυρίζει με ανθρώπους. Τα καταστήματα κλείνουν όταν φτάνει ο Οκτώβριος και οι άνθρωποι φεύγουν, αλλά τα πιο δημοφιλή εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά όλο τον χειμώνα. Τα Χριστούγεννα η Σκιάθος  είναι στολισμένη.Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στέκεται μπροστά από το Μπούρτζι, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε φρούριο για την προστασία της πόλης από τους πειρατές.

Τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού είναι το Μπούρτζι, το μουσείο Α. Παπαδιαμάντη, το Κάστρο, ο Άγιος Νικόλαος και άλλα…

Πηγή: Wikipedia

Ελένη Ξ. , ΣΤ΄2

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.