Συνάντηση του Consortium στη Γενεύη

Με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2016 έλαβε χώρα στη Γενεύη, στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), συνάντηση του Consortium («Σύμπραξης») που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης για τη Θεολογία και την Οικουμενική Κίνηση (GlobeTheoLib – http://www.globethics.net/web/gtl).
Το εγχείρημα αυτό εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2011 ως κοινό πρόγραμμα του ΠΣΕ και του Globethics (www.globethics.net), παγκόσμιου δικτύου με έδρα τη Γενεύη, το οποίο προωθεί την ακαδημαϊκή έρευνα και το διεπιστημονικό διάλογο στα ζητήματα της ηθικής.

Η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τη Θεολογία και την Οικουμενική Κίνηση προσφέρει στους χρήστες της πρόσβαση στα πλήρη κείμενα εκατοντάδων χιλιάδων (μέχρι σήμερα πάνω από 650 000) άρθρων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών και άλλων δημοσιεύσεων που αναφέρονται στη θεολογία και στην οικουμενική κίνηση, έχουν συνταχθεί σε διάφορες γλώσσες και δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους ανά τον κόσμο.

Λειτουργώντας εδώ και πέντε χρόνια, η Βιβλιοθήκη αριθμεί δεκάδες χιλιάδων εγγεγραμμένων χρηστών από όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Globethics.net, το οποίο ήδη από το 2008 άρχισε να δημιουργεί μια αντίστοιχη παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη για ζητήματα ηθικής και βιοηθικής.
Στη συνάντηση του Consortium, και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενταετίας από την ίδρυση του GlobeTheoLib, παρουσιάστηκε σε αίθουσα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ο τόμος “Eco-Theology, Climate Justice and Food Security” (=Οικοθεολογία, Κλιματική Δικαιοσύνη και Διατροφική Ασφάλεια), ο οποίος περιλαμβάνει τα πρακτικά ομώνυμης διεθνούς διάσκεψης η οποία έλαβε χώρα στο Βόλο, από 10 έως και 13 Μαρτίου 2016, οργανωμένη από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τους οικουμενικούς οργανισμούς Bread for the World, Globethics.net, United Evangelical Mission (UEM) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Ο επιμελητής και παρουσιαστής του τόμου αιδ. πάστωρ και καθηγητής Dietrich Werner εξήρε εν προκειμένω τη συμβολή της Ακαδημίας του Βόλου και των Ορθόδοξων θεολόγων στη σχετική συζήτηση.

Η πρώτη παγκοσμίως ορθόδοξη ψηφιακή θεολογική βιβλιοθήκη

H Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διαθέτει την πρώτη παγκοσμίως ορθόδοξη ψηφιακή θεολογική βιβλιοθήκη (www.imdlibrary.gr), παρέχοντας πρόσβαση σε εκατοντάδες ψηφιοποιημένα βιβλία, συλλογικούς τόμους, θεολογικά περιοδικά, επετηρίδες, μονογραφίες και δοκίμια. Περιλήψεις των ψηφιοποιημένων έργων διατίθενται στα ελληνικά και τα αγγλικά. Η βιβλιοθήκη της παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πολύτιμο και συχνά δυσεύρετο θεολογικό υλικό, όπως και σε σημαντικές πρόσφατες κυκλοφορίες. Με τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τη Θεολογία και την Οικουμενική Κίνηση, η Ακαδημία αποσκοπεί στη διεθνή προβολή της ορθόδοξης θεολογικής παραγωγής στο πλαίσιο του μεγαλεπίβολου αυτού προγράμματος, το οποίο προσφέρει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο στη διεθνή ακαδημαϊκή έρευνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.