Συνεχίζεται η αξιοποίηση των Kiowa παρελήφθη και φορτίο με οπλισμό

Στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο

Συνεχίζονται κανονικά οι άοκνες προσπάθειες αξιοποίησης των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από την Αεροπορία Στρατού. Μετά την συμμετοχή σε βολές των ελικοπτέρων πριν αρκετές εβδομάδες, συνεχίζεται η εκπαίδευση των στελεχών, των πληρωμάτων του προσωπικού που θα τα συντηρεί. Η σταδιακή αξιοποίηση είναι λογική, καθώς είναι από τις ελάχιστες φορές που παραλήφθηκε μαζικά υλικό σε τέτοια ποσότητα. Σε διαφορετικές περιστάσεις, η παραλαβή ήταν τμηματική, και έτσι υπήρχε χρόνος για την εκπαίδευση πληρωμάτων, αλλά και την σταδιακή αξιοποίηση.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος https://www.ptisidiastima.com, ο Ελληνικός Στρατός, με επαγγελματισμό και προγραμματισμό, συνεχίζει την εκπαίδευση νέων χειριστών, ενώ σταδιακά μεταφέρει κι άλλους χειριστές από τα τάγματα των UH-1H Huey που αποσύρονται. Τα τελευταία θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα σε υπηρεσία, κάτι που θα κριθεί βέβαια από την αύξηση των διαθεσιμοτήτων σε CH-47D/DG (Chinook) καθώς και στην παραλαβή των τελευταίων ελικοπτέρων ΝΗ-90.
Παράλληλα γίνονται παραλαβές συμπληρωματικών υλικών και εξοπλισμού, ενώ φτάνει και επιπλέον οπλισμός (πολυβόλα, εκτοξευτές ρουκετών και εκτοξευτές Hellfire). Δεν προβλέπεται, τουλάχιστον για την ώρα, η παραλαβή εκτοξευτών και πυραύλων ΑΙΜ-92 ATAS, για αποστολές εναντίον εχθρικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Η Αεροπορία Στρατού έχει προχωρήσει σε μελέτες για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπροστασίας, τουλάχιστον στα ελικόπτερα που θα έχουν καθήκοντα πρώτης γραμμής, 36 συνολικά στον αριθμό. Από τα ελικόπτερα έχουν αφαιρεθεί μόνο τα τερματικά συστήματα, αλλά οι καλωδιώσεις και η υποδομή έχει παραμείνει. Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται είναι να εντοπιστεί το απαραίτητο υλικό στα αμερικανικά αποθέματα, να αιτηθεί και να αποσταλεί στην Ελλάδα. Αυτό που απασχολεί τώρα τους επιτελείς είναι η πολλαπλασιαστική χρήση των ελικοπτέρων, σε συνδυασμό με τα AH-64A+ Apache. Σημειώνουμε πως η κύρια “εργασία” των ΟΗ-58 ήταν η στοχοποίηση για τα ΑΗ-64, με τα τελευταία να βάλουν υπό την κάλυψη εδαφικών εξάρσεων. Τα περισσότερα ελικόπτερα που ήρθαν στην Ελλάδα έχουν την απαραίτητη υποδομή διασύνδεσης και μεταφοράς εικόνας. Σε κάθε περίπτωση, η Αεροπορία Στρατού, προσπαθεί με κάθε μέσο να πετύχει την IOC (αρχική επιχειρησιακή ικανότητα) το συντομότερο δυνατό, χωρίς να έχει διαρρεύσει πιθανή ημερομηνία γι’ αυτή την πολύ σημαντική ημερομηνία. Είναι δυστυχώς από τις προσπάθειες που γίνονται από τα στελέχη του ΕΣ αλλά κανείς δεν μπορεί να τις καταλάβει και να τις εκτιμήσει, αναφέρει το δημοσίευμα της ptisidiastima.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.