Τ. Λάππας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Μέγα λάθος να πάνε χαμένες οι πλούσιες πρώτες ύλες της Θεσσαλίας»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Η έλλειψη σπιτιών άφησε εκτός προγράμματος το 33% των δικαιούχων

Μια σαφή στρατηγική η οποία θα αφορά όλη τη Θεσσαλία σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής, με επένδυση στα πλεονεκτήματα του κάμπου, ζητεί ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Τάσος Λάππας.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη χαρακτήρισε ως τραγικό το γεγονός μια χώρα να μην διαθέτει στρατηγική για το παραγωγικό της μοντέλο, δεδομένου της ύπαρξης υψηλού χρέους. Τόνισε ότι οι κατευθύνσεις να είναι συγκεκριμένες η να εντάσσονται στρατηγικά σε τομείς ή στοχευμένες ειδικά όταν αφορούν στην εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής. Ο κ. Λάππας αναφερόμενος στο πλεονέκτημα του θεσσαλικού κάμπου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες. Επίσης ένα ακόμη ερώτημα που μπαίνει είναι το αν ο θεσσαλικός κάμπος να είναι μια παραγωγική γη η οποία θα κατευθύνεται μόνο στη γεωργία των τροφίμων ή θα πρέπει να μετασχηματιστεί και να γυρίσει σε μια γεωργία βιομηχανικών πρώτων υλών, όπως τα βιοκαύσιμα. Ο κ. Λάππας σχολιάζοντας παλαιότερες δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, πως θα πρέπει να δημιουργηθούν και βιομηχανικές μονάδες κλωστοϋφαντουργίας, εμφανίστηκε σύμφωνος με αυτή την πρόταση, γιατί χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος να πάνε χαμένες οι πρώτες ύλες, οι οποίες εξάγονται αυτούσιες. «Έχουμε τρία προϊόντα τα οποία τα χαρίζουμε στους ξένους. Το μεν βαμβάκι το χαρίζουμε στους υφαντουργούς της Τουρκίας, το 60% της παραγωγής του ελληνικού λαδιού εξάγεται χύδην κυρίως στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι το αναμειγνύουν με δικό τους και το πουλάνε στις παγκόσμιες αγορές ως δικό τους, λαμβάνοντας την προστιθέμενη αξία της τυποποίησης. Επίσης εξάγουμε σκληρό σιτάρι κυρίως στην Ιταλία για να στηριχθεί η παραγωγή μακαρονιών που πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά με μια στρατηγική που θα έχει συνέπεια και συνέχεια σταδιακά η χώρα θα μπορούσε σε 10 χρόνια να στήσει ανταγωνιστική λειτουργία, χωρίς να εξαρτάται από ποιο κόμμα κυβερνά. Από όλη αυτή τη διαδικασία η Θεσσαλία θα είχε ωφεληθεί πολύ, ενώ σημαντικό ρόλο θα έπαιζαν και οι συνεταιρισμοί της νέας γενιάς, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος» επισήμανε ο κ. Λάππας. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας διαθέτει πλήθος προγραμμάτων για αγρότες και για μεταποίηση της παραγωγής, συμμετέχοντας σε όλα τα προγράμματα διάχυσης αγροτικών χρηματοδοτήσεων που κατά καιρούς βγαίνουν από τους αρμόδιους φορείς.

Περί τις 150 εγκρίσεις για το «Σπίτι μου 2»

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των νέων ζευγαριών για την ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας να έχει δώσει περίπου 150 εγκρίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Λάππα σε επίπεδο προέγκρισης το πρόγραμμα θα ικανοποιήσει τους δικαιούχους που θα ενταχθούν. Το ζήτημα είναι αν θα βρουν κατοικία για να ικανοποιήσουν τις εγκρίσεις που έχουν. Στο προηγούμενο πρόγραμμα, το 33% των δικαιούχων που είχαν έγκριση δεν μπόρεσε να βρει σπίτι μέσα σε διάστημα 2,5 μηνών που ήταν το χρονικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματα του προγράμματος. Όλα αυτά τα προβλήματα έκαναν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές των προδιαγραφών του προγράμματος μακραίνοντας τον χρόνο που έχει ο δικαιούχος για να βρει σπίτι. Άλλωστε στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κλειστά σπίτια τα οποία μένουν εκτός αγοράς.          Αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται στην τράπεζα, προωθούμενες ταχύτατα προς την ΕΑΤ για να πάρουν τις εγκρίσεις.

Έχει επανέλθει η αγροτική επιχειρηματικότητα

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής, τόνισε πως πλέον έχει επανέλθει πλήρως η οικονομική ζωή σε επίπεδο Θεσσαλίας, τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε αγροτικό επίπεδο, ενώ μέσα στην τρέχουσα χρονιά δεν θα μείνει κομμάτι αγροτικής γης ακαλλιέργητο, λόγω προβλημάτων από τις πλημμύρες.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.