Τίνα Κλάρα: Ο κόσμος έρχεται στα οδοντιατρεία αλλά μάλλον “πληρώνει” τα χρόνια της αποχής

Να κάνουμε επανεκκίνηση στην πρόληψη της στοματικής υγείας, ζήτησε η πρόεδρος των οδοντιάτρων

Με μήνυμα να γίνει επανεκκίνηση στην πρόληψη της στοματικής υγείας γιορτάστηκε την Κυριακή η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, με την πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Τίνα Κλάρα να τονίζει τη σπουδαιότητα της πρόληψης τόσο για τη στοματική όσο και την σωματική υγεία, καθώς όπως επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, εκτός από τον καρκίνο του στόματος, που μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί νωρίς, το στόμα μπορεί να “δείξει” κι άλλες παθήσεις, τις οποίες και μπορούμε να προλάβουμε.
Όπως ανέφερε η κ. Κλάρα, η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στην προσοχή που πρέπει να δείξει στο στόμα του.
Η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έφερε η πανδημία ακόμη και στις επισκέψεις στους οδοντιάτρους, ενώ ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας στο θέμα της πρόληψης, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση»

“Τα δύο τελευταία χρόνια η προσέγγιση στους οδοντιάτρους όπως και στους περισσότερους γιατρούς ήταν δύσκολη, με τα πρωτόκολλα, με τις δυσκολίες, με τις καραντίνες που έπρεπε να μπει ο κόσμος, επειδή νοσούσε. Στη χώρα μας όμως γενικά η στοματική υγεία δεν παίρνει την πρέπουσα προσοχή ούτε από το κράτος, ούτε από τους πολίτες κι εμείς, οι οδοντίατροι είμαστε υπεύθυνοι οι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο σε αυτό τον τομέα, να καταλάβει δηλαδή την αξία της καλής στοματικής υγείας. Πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση .
Έρχεται ο κόσμος πλέον στα οδοντιατρεία αλλά μάλλον “πληρώνουν” τα χρόνια της αποχής”, τόνισε η ίδια επισημαίνοντας πως τα προβλήματα λόγω της μη πρόληψης και παρακολούθησης των προβλημάτων στο στόμα, άρχισαν να γίνονται μεγάλα.
“Θέλουμε να γίνει συνήθεια η εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο που μπορεί να προλάβει τα πάντα. Ζητάμε και στήριξη πολιτείας και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Στην Ευρώπη και σε άλλα κράτη υπάρχουν κονδύλια που στηρίζουν την πρόληψη σε ηλικίες μέχρι τα 16 έτη, εκεί που είναι η αρχή της καλής στοματικής υγείας”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Κλάρα.
Δυστυχώς, επεσήμανε η κακή στοματική υγεία δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα, καθώς δυσχεραίνει την παραμονή μας στην εργασία, επηρεάζει την κοινωνικότητά μας, δεν μπορούμε να φάμε σωστά και αυτό, όπως ανέφερε η κ. Κλάρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και για τη συνολική υγεία, γιατί η τροφή πρέπει να επεξεργάζεται από το στόμα.

«Χτυπούν καμπανάκια»

Τόνισε πως η στοματική υγεία συνδέεται και με άλλες παθήσεις επισημαίνοντας πως υπάρχει η πρόληψη του καρκίνου του στόματος, που εάν διαγνωστεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, είναι εύκολα θεραπεύσιμος, ενώ το στόμα “δίνει” απαντήσεις και “χτυπά” καμπανάκια και για άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.
“Το στόμα είναι η πύλη του σώματος και ο καθρέπτης της υγείας”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλάρα και σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη ένα τριετές πρόγραμμα δράσεων της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας στο οποίο συμμετάσχει η Ελληνική Ομοσπονδία και κατ επέκταση όλοι οι οδοντιατρικοί σύλλογοι που με αφίσες, σποτ κι εκδηλώσεις προσπαθούν να εμφυσήσουν το μήνυμα της πρόληψης.
Μάλιστα ο Οδοντιατρικός Σύλλογος εκτός από τις σχετικές αφίσες στα ιατρεία, έχει ασχοληθεί και με το φυλλάδιο της ζάχαρης, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την καλή διατροφή και την επίπτωση της ζάχαρης στην στοματική υγεία και σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας σκοπεύει να το προωθήσει και στα σχολεία.
Τέλος, η κ. Κλάρα ανέφερε πως έως τις 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, οι πολίτες μπορούν να κλείσουν δωρεάν ραντεβού για στοματικό έλεγχο στους οδοντιάτρους του τοπικού Συλλόγου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.