To παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας που πήρε το όνομα του από μια βασίλισσα

Η Αμαλιάπολη, το μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι του νομού Μαγνησίας στον δυτικό Παγασητικό, γνωστή και ως Μιτζέλα είναι πια το νέο hot spot του καταδυτικού τουρισμού της Ελλάδας, μιας και τα τρία ναυάγια, που ανακαλύφθηκαν, μετατράπηκαν σε τρία μοναδικά υποβρύχια μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αμαλιάπολη: Το χωριό του Παγασητικού με τα 3 υποβρύχια Μουσεία

Αμαλιάπολη Μαγνησίας στον Παγασητικό κόλπο

 

Η Αμαλιάπολη αποτελεί διαμέρισμα του γειτονικού Δήμου Αλμυρού και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μιας και βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Φτάνοντας στον κόμβο της Σούρπης, κάνουμε δεξιά και αφού περάσουμε τη Σούρπη σε 8 χιλιόμετρα αντικρίζουμε το καταπράσινο χωριό, που είναι χτισμένο μέσα σε ελιές και πεύκα.  Ίσως ο μόνος οικισμός με ρυμοτομικό σχέδιο από το 1836. Ήταν η χρονιά που επισκέφτηκε το χωριό Μιτζέλα (από τη βλάχικη λέξη Μουντζέλα, που σημαίνει μικρό δασωμένο βουνό) η Βασίλισσα Αμαλία, η οποία γοητευμένη από το φυσικό κάλος της περιοχής, και επιβραβεύοντας του κατοίκους για την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν στους Τούρκους, υιοθέτησε το χωριό και έδωσε εντολή σε έναν Βαυαρό, πολεοδόμο μηχανικό, να εκπονήσει το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού, το οποίο έχει μέχρι σήμερα, όπως επίσης και πολλά οικήματα μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας. Το 1936 μετονομάζεται προς τιμήν της Βασίλισσας σε Αμαλιάπολη. Η ιστορία της πανέμορφης αυτής περιοχής χάνεται στα βάθη των αιώνων από τον Αύγουστο του 1943 που καταστρέφεται ευτυχώς σε περιορισμένο βαθμό από τους Ιταλούς κατακτητές, στην συμμετοχή στον ένοπλο αγώνα του 1821, στην ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο μέχρι και στην μυθολογία.

Αμαλιάπολη: Το χωριό του Παγασητικού με τα 3 υποβρύχια Μουσεία

Με το που φτάνεις, το μπλε γαλάζιο των νερών του κόλπου της Αμαλιάπολης σε ξαφνιάζει και στο βάθος του κόλπου δεσπόζει το νησάκι  Κίκυνθος που είναι και αυτό γεμάτο ελιές και επάνω του είναι  χτισμένο από το 1805 το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Οι ντόπιοι λένε πως παλιά το νησί έπαιζε το ρόλο της καραντίνας, όπως η Σπιναλόγκα στην Κρήτη, για τους ναυτικούς που επέστρεφαν στην Αμαλιάπολη από τα ταξίδια τους και έμεναν εκεί για περίπου ένα μήνα. Όσοι από αυτούς κατάφερναν να επιζήσουν επέστρεφαν στο χωριό.

Αμαλιάπολη: Το χωριό του Παγασητικού με τα 3 υποβρύχια Μουσεία

Ένας όμορφος προορισμός για ήσυχες διακοπές με πολλές επιλογές παραλιών για να κανείς το μπάνιο σου, όμορφα ταβερνάκια με ολόφρεσκα ψάρια από τους ψαράδες του χωριού, που κάθε μέρα με τα καΐκια τους ψαρεύουν στον Παγασητικό αλλά και στις Σποράδες.

 

Αμαλιάπολη: Το χωριό του Παγασητικού με τα 3 υποβρύχια Μουσεία

Ωραία εστιατόρια με φρέσκα ψάρια από τους ψαράδες του χωριού και θέα στον μικρό κόλπο.

Αμαλιάπολη: Το χωριό του Παγασητικού με τα 3 υποβρύχια Μουσεία

 

 

Δείτε το βίντεο του κ. Λάμπρου Γκανά

 

 

Επισκέψιμα τα υποβρύχια Μουσεία

Επισκέψιμοι είναι πλέον οι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας, καθώς η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) παρέδωσε στο κοινό τα τρία υποβρύχια Μουσεία.

Η Αμαλιάπολη είναι κωμόπολη στον Δυτικό Παγασητικό κόλπο, πλησίον του Αλμυρού, στην θαλάσσια περιοχή της οποίας έχουν εντοπισθεί θέσεις τριών (3) ναυαγίων της ύστερης αρχαιότητας και των μέσων χρόνων! Συγκεκριμένα τα σημεία αυτά είναι ο ορμίσκος Τηλέγραφος, το ακρωτήριο Γλάρος Νηών και η νησίς Κίκυνθος. Ας σημειωθεί πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει ένα πανόραμα επισκέψιμων ναυαγίων των κλασσικών, ελληνιστικών, μέσων και νεώτερων χρόνων, τα οποία συνθέτουν ένα Ολοκληρωμένο Υποθαλάσσιο Πάρκο Επισκέψιμων Ενάλιων Χώρων.

Αμαλιάπολη Μαγνησίας: Αποκαθιστά τη γεφύρωση του ρέματος Σαλαμπριά η Περιφέρεια Θεσσαλίας - TheNewspaper.gr

 

Το υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου

Οι τρεις  αυτοί επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι συνιστούν έργα πρωτοποριακά, όχι μόνο για τα δεδομένα του νομού της Μαγνησίας, αλλά και όλης της ελληνικής επικράτειας. Ο καταδυόμενος αρχαιολόγος και υπεύθυνος του κλιμακίου Αμαλιαπόλεως Αχ. Διονυσόπουλος δηλώνει πως το έργο των υποβρυχίων Μουσείων προσβλέπει στο «να αναδείξουμε την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά μας και να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το καταδυτικό κοινό και πρωτίστως την τοπική κοινωνία για την αξία και την ανάγκη προστασίας της, αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ποιοτική ανάπτυξη».

Υποθαλάσσια Μουσεία ανά τον κόσμο! [pics] – The Look.Gr

Για την κατάδυση και πλοήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους χρησιμοποιούνται ειδικοί μικροί φορητοί υπολογιστές (tablets) ενώ για όσους δεν δύνανται να καταδυθούν για διαφόρους λόγους, υπάρχει σύστημα εικονικής πραγματικότητας, ώστε να πραγματοποιήσουν μια ψηφιακή βουτιά στα ναυάγια, στα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού που λειτουργούν στη στεριά. Οι επισκέπτες, λοιπόν, δύνανται να καταδυθούν μέσω καταδυτικών κέντρων υπό την επίβλεψη αρμοδίου κλιμακίου και να περιηγηθούν στην νησίδα Κίκυνθο που ευρίσκονται αμφορείς της μέσης περιόδου της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που προέρχονταν από πλοίο που ναυάγησε μεταξύ του 9ου και 11ου αιώνα μ.Χ. Στον δε Τηλέγραφο κείνται κατάλοιπα ναυαγίου της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος αιώνας μ.Χ.), ενώ ο Γλάρος διαθέτει την πιο εντυπωσιακή αρχαιολογική περιοχή, την οποία κοσμούν αρχαίες άγκυρες (το μεγαλύτερο στην ελληνική επικράτεια) και αμφορείς του 12ου αιώνα μ.Χ.

Πηγή: https://wetravel.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.