Τζούμας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Αισιοδοξούμε για ένα καλό τουριστικά καλοκαίρι-Σε εξέλιξη έργα στη Σκιάθο»

Τι προκύπτει μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας αναφερόμενος τόσο στην τουριστική κίνηση αλλά και στα έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε φάση διεκπεραίωσης  στο νησί.

Ειδικά για την τουριστική κίνηση, ο κ. Τζούμας εμφανίστηκε αισιόδοξος, με τις πρώτες αφίξεις να έχουν ήδη καταγραφεί, με πτήση την 1η Απριλίου από την Ιταλία και τη δεύτερη από το Παρίσι στις 6 του μηνός. «Τώρα είμαστε σε μία φάση προετοιμασίας, και οι επιχειρήσεις και ο Δήμος, με τα έργα που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και κάποια θα διακοπούν για να συνεχιστούν από Οκτώβρη, και φαίνεται ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικά καλό καλοκαίρι» τόνισε ο δήμαρχος Σκιάθου, εκτιμώντας ότι οι τωρινοί επισκέπτες θα απολαύσουν τις πιο καλές διακοπές, γιατί βρίσκουν και καλές τιμές σε όλα και έχουν επιλογές.

Όσον αφορά τα έργα, ο κ. Τζούμας σημείωσε ότι η β’ φάση αφορά ένα μικρό μέρος τώρα, με το δίκτυο της αποχέτευσης στις Κουκουναριές και την αναβάθμιση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην Αγία Ελένη, που θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης τόνισε ότι το δίκτυο ύδρευσης που ολοκληρώθηκε και συνδέθηκαν δύο ακόμη γεωτρήσεις, περιμένοντας από την Περιφέρεια τις σχετικές μετρήσεις, και μετά από 18 χρόνια θα πιούν κάτοικοι και επισκέπτες νερό από το νησί. Επίσης αναφέρθηκε στα έργα αναβάθμισης του γηπέδου, όπου απομένει η τοποθέτηση του ταρτάν, αλλά και δύο σημαντικά έργα αγροτικής οδοποιίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, 2,7 και 1 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Τζούμας υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται μέσα στο Μάιο και οι διαδικασίες αναστήλωσης σε δύο μοναστήρια και του Κάστρου. «Η αναστήλωση του κάστρου θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή και θα φέρει πιο μεγάλη επισκεψιμότητα, με ένα νέο τοπόσημο» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Περιμένοντας την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Β. Σποράδων

Ένα θέμα ακόμη που απασχολεί τη δημοτική Αρχή Σκιάθου είναι η επιδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης-Β. Σποράδων, με τον κο Τζούμα να σημειώνει ότι αναμένονται εξελίξεις.

«Δεν διευκολύνει βέβαια η καθυστέρηση κυρίως τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Η χρηματοδότηση πάντως θα βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί αυτό το δρομολόγιο έχει δείξει μεγάλη διαφορά για το ελληνικό κοινό. Πέρυσι με αυτό το δρομολόγιο είχαμε 55 χιλιάδες επισκέψεις» δήλωσε σχετικά.

Όσον αφορά την αύξηση της επισκεψιμότητας μέσω του αεροδρομίου, ο δήμαρχος Σκιάθου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σπάσει ξανά ρεκόρ, ξεπερνώντας τον αριθμό του 2023, ενώ αναζητούνται τρόποι να προκύψουν και νέες συνδέσεις, καθώς η περιοχή έχει πληρώσει όπως υποστήριξε το μονοπώλιο σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, και με οικονομικές καταρρεύσεις εταιρειών και από τον covid.

Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο

Σημειώνοντας ότι αποτελεί βασικό στόχο η ποιοτική αναβάθμιση που θα φέρει και τους επισκέπτες που θα έρχονται για να γνωρίσουν τη Σκιάθο, να την αγαπήσουν και να κινηθούν περισσότερο και θα καταναλώσουν, ο κ. Τζούμας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν το γενικό πολεοδομικό σχέδιο.

«Θα μελετήσουμε το μέλλον του νησιού για τα επόμενα 30 χρόνια, που θα εξελιχθεί σε ΦΕΚ. Θα δούμε τις χρήσεις γης, που δεν ορίζονται αυτήν τη στιγμή. Τώρα παραχωρούμε τα στοιχεία που μας έχουν ζητήσει και θα τα δούνε μέσα στους επόμενους δύο μήνες και το χρονοδιάγραμμα δεν θα αλλάξει, αφού η χρηματοδότηση είναι από την ΕΕ και μέχρι τα τέλη του 2025 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα γίνει ΦΕΚ» ανέφερε.

 Συμμετοχή σε προγράμματα και εκδηλώσεις

Παράλληλα, ο Δήμος Σκιάθου προετοιμάζεται για τη συμμετοχή και την παρουσία του σε εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Αρχικά θα συμμετέχει σε εκδήλωση στην Αθήνα για τον οικολογικό και περιπατητικό τουρισμό και ακολουθεί ένα διεθνές συνέδριο πολιτιστικής κληρονομιάς και για τα κοιμητήρια με το Χαροκόπειο. Στη συνέχεια συμμετέχει στις Βρυξέλλες στο δίκτυο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπου θα υπάρξει ενημέρωση για δράσεις και προγράμματα, αλλά και εκδήλωση για την παρουσίαση της Σκιάθου σε τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Επίσης θα συμμετέχει στην έκθεση Τουρισμού της Κύπρου με δικό του περίπτερο.

Στο μικροσκόπιο η ανακύκλωση

Συγχρόνως, ο δήμος Σκιάθου ετοιμάζεται να συμμετέχει σε πρόγραμμα που αφορά την ανακύκλωση απορριμμάτων, και ενώ ήδη έχει εγκατασταθεί στο νησί κέντρο διαλογής απορριμμάτων.

« Έχουμε χρηματοδότηση 63χιλιάδων ευρώ. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στα ημερόπλοια, που μεταφέρουν περίπου 30 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Σχεδιάζεται ένας ειδικός κάδος και θα γίνεται ξεχωριστή συλλογή το καλοκαίρι και θα έχει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Τζούμας, ενώ επεσήμανε ότι πλέον η ανακύκλωση στο νησί γίνεται με τη συμμετοχή και του δήμου. Τέλος, σημε/ιωσε ότι υπάρχει χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, από υπολείμματα τροφής και κλαδέματα, και θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο και θα λειτουργήσει σε έναν χρόνο, για να παράγει κομπόστ που βελτιώνει την αγροτική οδοποιία.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.