Βιομήχανοι: Πολλές επιχειρήσεις αποκλείονται από το «Επιχειρούμε έξω»

Ζητούν από τον αν. υπουργό Οικονομίας τροποποίηση των προϋποθέσεων

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος απηύθυνε υπόμνημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο νέο Πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ «Επιχειρούμε Έξω».
Ο Σύνδεσμος μεταφέρει τους σοβαρούς προβληματισμούς και τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει στις εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, ένας συγκεκριμένος περιοριστικός όρος που έχει τεθεί ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο Πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ «Επιχειρούμε Έξω», ο οποίος προβλέπει ότι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση θα πρέπει να εμφανίζει στην τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση θετικό (μεγαλύτερο του μηδενός) αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Η προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος, η οποία ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων, αποτελεί αναγνώριση της σημασίας που έχει για τις εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις η υποβοήθηση της δυνατότητας συμμετοχής τους σε εκθέσεις του εξωτερικού, που βασίζεται στην κοινή διαπίστωση ότι η προβολή στις διεθνείς αγορές συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση και ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, αναφέρει.

Ωστόσο, ο περιορισμός που έχει τεθεί, ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο Πρόγραμμα, που απαιτεί την ύπαρξη θετικού, μεγαλύτερου του μηδενός, αποτελέσματος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στη τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση, αποκλείει, στην πράξη, πολλές επιχειρήσεις, με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα από τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε αυτή την πολλά υποσχόμενη δράση, για τον μοναδικό λόγο ότι στη τελευταία χρήση είχαν την ατυχία να μην εμφανίζουν κέρδη.

Επί του θέματος, ο Σύνδεσμος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της συμμετοχής μιας εξαγωγικής επιχείρησης σε εκθέσεις του εξωτερικού μπορεί πρωτίστως να βοηθήσει στην ανάκαμψη της και να την επαναφέρει σε συνθήκες κερδοφορίας.
Επιπλέον αναφέρει ότι η περιστασιακή εμφάνιση ζημιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να ανακάμψει ή και ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
«Ο αποκλεισμός από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα μίας μεγάλης μερίδας της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας στη βάση της μη ύπαρξης κερδών, συνιστά δυσανάλογα άνιση μεταχείριση σε βάρος επιχειρήσεων με μακρά ιστορία εξαγωγικής δραστηριότητας και ανάλογων επιδόσεων ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες», επισημαίνεται στην επιστολή.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι:
Η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού, ως μέσο τόνωσης των εξαγωγών, αποτελεί εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως σήμερα, ακόμη περισσότερο, για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, βασικότατο εργαλείο άσκησης της επιχειρηματικής λειτουργίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και μοναδικό.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος όρος, για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω», που προϋποθέτει την ύπαρξη κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων καταργεί, και σε μεγάλο ποσοστό αυτοαναιρεί την αποτελεσματικότητά του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις επιπτώσεις, τις οποίες μπορεί να έχει η απόφαση άρσης του, στην τόνωση της διεθνούς παρουσίας, επιτυχημένων στο τομέα αυτό, εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Για τους λόγους αυτούς ζητά να επανεξετασθεί το όλο θέμα και ευελπιστεί ότι θα ληφθεί μέριμνα, ώστε άμεσα να αρθεί και να μην συμπεριλαμβάνεται στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω», ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος, της ύπαρξης κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, σε ένα τόσο σημαντικό και αξιόλογο πρόγραμμα που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, έχει στόχο να συμβάλλει στις προσπάθειες υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, στην τόνωση των εξαγωγών τους και εν τέλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.