Ανοικτή διαμαρτυρία του Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Για ενδεχόμενο περιορισμό δραστηριότητας υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς

Ανάστατη είναι η κοινωνία της Ζαγοράς και όλου του Ανατολικού Πηλίου από τη πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς που δεν είναι άλλη από τη μείωση των ημερών λειτουργίας του τοπικού υποκαταστήματος.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του συνεταιρισμού Ζαγοράς, «η Τράπεζα φαίνεται πως έχει αποφασίσει το τυπικό πενθήμερο να μετατραπεί σε τριήμερο και οι ανάγκες αυτές να καλύπτονται από κινητό συνεργείο. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα είναι το μοναδικό από το Πουρί μέχρι το Ξουρίχτι, μια οδική απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων. Η Τράπεζα εξυπηρετεί τους κατοίκους των χωριών που υπολογίζονται σε 3000 μόνιμους πελάτες, τις 300 περίπου επιχειρήσεις της περιοχής και τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το Ανατολικό Πήλιο όλο το έτος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είναι βασικός και τακτικός εξυπηρετούμενος της Τράπεζας Πειραιώς που αποτελεί «κληρονόμο» της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, μέσω του εν λόγω υποκαταστήματος στη Ζαγορά. Ο χρηματοπιστωτικός φορέας έχει βασίσει τη λειτουργία του στη περιοχή, από ιδρύσεως ΑΤΕ, στην Οργάνωση και δεδομένο είναι ότι ουδέποτε ζημιώθηκε.

Ο Συνεταιρισμός αποτελεί για τη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου τη μεγαλύτερη επιχείρηση σε όγκο καθημερινών συναλλαγών ετησίως, σε προσωπικό, σε εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες. Οι αριθμοί δεν διαψεύδονται. Το σύνολο των τραπεζικών δοσοληψιών ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ περίπου. Μόνο τα ποσά που διακινούνται από τις εξαγωγές του Συνεταιρισμού ανέρχονται σε 1.000.000 με 1.500.000 ευρώ ετησίως.
Τα 750 μέλη του Συνεταιρισμού, κάτοικοι των τριών χωριών Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυράχης, εξυπηρετούνται καθημερινά από το υποκατάστημα και η νομισματική δοσοληψία τους με την Οργάνωση διεξάγεται μέσω του ίδιου υποκαταστήματος. Επιπλέον οι αγρότες της Ζαγοράς και όλου του Ανατολικού Πηλίου στηρίζουν την καθημερινότητά τους αλλά και το οικογενειακό τους πρόγραμμα επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα από τα καλλιεργητικά δάνεια που χορηγούνται από την Τράπεζα. Όλοι οι καλλιεργητές διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό στο υποκατάστημα και εξυπηρετούνται σε δοσοληψίες με το κράτος, όπως ενισχύσεις, αποζημιώσεις, υποχρεώσεις μέσω του υποκαταστήματος. Επαυξημένης ανάγκης χαρακτηρίζονται οι συνταξιούχοι και ειδικά οι αγρότες που επίσης διατηρούν λογαριασμό και εξυπηρετούνται εδώ και δεκαετίες από τον εν λόγω χρηματοπιστωτικό φορέα. Το ύψος των καταθέσεων υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 10.000.000 ευρώ. Η ενδεχόμενη λύση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των πολλαπλών αναγκών και απαραίτητες θα καταστούν οι συνεχείς μετακινήσεις των κατοίκων, των τουριστών και των δρώντων στη περιοχή στον Βόλο.

Όλα τα παραπάνω αποκτούν «ειδικό βάρος» όταν συνυπολογιστούν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλη τη χειμερινή περίοδο, με χιονοπτώσεις και παγετούς, γεγονός που πολλές φορές καθιστά επικίνδυνες τις μετακινήσεις για την πόλη του Βόλου. Οι σύγχρονες οικονομικές συνθήκες επίσης δεν επιτρέπουν, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινές μετακινήσεις για τον Βόλο εξαιτίας του αυξημένου κόστους. Σε περίπτωση αυτής της υποβάθμισης του υποκαταστήματος, όλοι οι εξυπηρετούμενοι θα εξαναγκαστούν σε μια τέτοια διαδικασία ταλαιπωρίας αλλά και καθόλου συμφέρουσας για τον ίδιο τον χρηματοπιστωτικό φορέα αφού το συγκριτικό του πλεονέκτημα για την περιοχή είναι ακριβώς η ύπαρξη αυτού.

Με βάση τα προαναφερθέντα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς καταρχάς συντάσσεται με όλες τις ως τώρα αντιδράσεις του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την επερχόμενη υποβάθμιση στη περίπτωση εκτέλεσης της απόφασης. Η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκε και με τη συγκατάθεση της Οργάνωσης η οποία ως αναπτυξιακός πυλώνας της Ζαγοράς και του Ανατολικού Πηλίου ευρύτερα θα συνεχίσει την υποστήριξή της στον αυτοδιοικητικό φορέα που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος. Ο Συνεταιρισμός συντάσσεται με την εκπεφρασμένη έντονη διαμαρτυρία του Δήμου και εκφράζει αίτημα για συντονισμό όλων των φορέων, όπως σύλλογοι επαγγελματιών, αναπτυξιακοί φορείς να συνταχθούν από κοινού με τη Δημοτική Αρχή και να συνεχίσουν τη προσπάθεια για τη διατήρηση του καταστήματος στη Ζαγορά.

Επιπλέον καλείται η διοίκηση της Τράπεζας να συνυπολογίσει τα προαναφερθέντα και να ακυρώσει την απόφαση για αυτή την διπλή υποβάθμιση. Η πράξη της θα υποβαθμίσει και την περιοχή αλλά και την ίδια, στην καταναλωτική συνείδηση των κατοίκων. Άποψη του Συνεταιρισμού είναι ότι οι ιστορικές επιχειρήσεις οφείλουν στη κοινωνία να συνυπολογίζουν στις αποφάσεις τους και τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτών. Η Τράπεζα Πειραιώς, ως συνεχιστής της ΑΤΕ, αποτέλεσε για δεκαετίες αρωγό των αγροτών αλλά και μοναδικό σχεδόν χρηματοπιστωτικό φορέα συναλλαγής των πολιτών. Ως Συνεταιρισμός επιθυμούμε την αδιατάρακτη συνέχεια της αγαστής μας συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί και από την άριστη εξυπηρέτηση των τραπεζικών στελεχών του υποκαταστήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.