Αγώνας δρόμου για άρση της αναστολής στο Χ.Α.

Aγώνας δρόμου, ώστε το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου να καταστεί εφικτό ει δυνατόν και τη Δευτέρα, έχει αρχίσει μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ ΤτΕ, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστηρίου, Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και ΣΜΕΧΑ. Η τελευταία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι και στη διάρκειά της «έκλεισαν» όλες οι παράμετροι που θα καθορίζουν την επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η τελική πρόταση καταρτίστηκε και θα κοινοποιηθεί από την ΤτΕ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνοδευόμενη από μελέτη, σύμφωνα με την οποία η επανέναρξη λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς δεν θα προκαλέσει εκροές υψηλού μεγέθους.

Η προς έγκριση πρόταση κάνει λόγο για ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές. Κατάργηση δηλαδή της έννοιας του νέου και παλαιού χρήματος που έως πρότινος συζητείτο για τους εγχώριους επενδυτές. Οσον αφορά τους Ελληνες επενδυτές θα υπάρχει ο περιορισμός να μην μπορούν να μεταφέρουν το προϊόν της πώλησης στο εξωτερικό ούτε να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ξένες αγορές.

Οι ανοικτές πωλήσεις θα απαγορεύονται, ενώ για μία εβδομάδα δεν θα υπάρχουν εισροές και εκροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κάθε Α/Κ θα μπορεί να κάνει διαχείριση για λογαριασμό του, δεν θα υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα στο κοινό για διάθεση και εξαγορά μεριδίων.

Νωρίτερα χθες κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για προβλήματα που χρήζουν επίλυσης, παραπέμποντας στην ερχόμενη εβδομάδα για τις αποφάσεις. Οπως σημείωσε, «επιδιώκεται ίση μεταχείριση προς Ελληνες και ξένους επενδυτές».

Πέραν των διαφωνιών -και διαφορετικών απόψεων- που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, κοινός παρονομαστής για όλους τους φορείς της αγοράς ήταν το γεγονός ότι η αγορά πρέπει να ανοίξει το συντομότερο δυνατό. Η κοινή αυτή γραμμή φαίνεται να διατηρήθηκε μέχρι τέλους και να προκάλεσε τελικά χθες την επίσπευση των διαδικασιών.

Υπάρχει πάντα ο φόβος μετατροπής της αγοράς σε standalone και με δεδομένη την καταληκτική ημερομηνία που έχει ήδη δώσει ο οίκος FTSE για να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά. Εάν δεν προκύψει κάποιο έκτακτο θέμα με την ΕΚΤ ή έτερο εσωτερικό παράγοντα, οι παραπάνω προτάσεις θα λάβουν τη μορφή Υπουργικής Απόφασης και θα οριστεί η ημερομηνία άρσης της αναστολής συναλλαγών στο Χ.Α.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους 490 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές παρουσιάζουν εισροές 344 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι του παραπάνω τελικού σχεδίου προηγήθηκαν διάφορα σενάρια όπως: α) Πλήρης απελευθέρωση των κινήσεων των ξένων επενδυτών. Δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών από Ελληνες επενδυτές μόνο με τη χρήση new money. Δεύτερο σενάριο έκανε λόγο για πλήρη απελευθέρωση των κινήσεων των ξένων επενδυτών και όσον αφορά τους Ελληνες δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών α) με τη χρήση new money β) με χρήση μέρους των πιστωτικών τους υπολοίπων στις εταιρείες όπου διατηρούν μερίδες. Ακούστηκε και άλλη πρόταση η οποία αφορούσε πλήρη απελευθέρωση των κινήσεων των ξένων επενδυτών και: Δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών από Ελληνες επενδυτές α) με τη χρήση νέου χρήματος και β) με τη δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένου ποσού από τραπεζικές καταθέσεις αυτών. Το ποσό που ακούγεται είναι 5.000 ευρώ, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμα εάν θα πρόκειται για ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο.

Το Χρηματιστήριο συμπληρώνει σήμερα 20 ημέρες κλειστό.

Της Ιουλίας Ζαφόλια

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.