Ασθενική άνοδος στο Χ.Α.

Οριακά κέρδη εμφανίζει στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους τόσο στην εσωτερική ειδησεογραφία όσο και στις διεθνείς εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.00), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,57% στις 549,33 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,62% στις 153,07 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,39 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 25 μετοχές, πτωτικά 14, ενώ επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,44% στις 31,75 μονάδες, με την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών να εμφανίζει οριακές διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί στο 0,58% , η Eurobank στο 0,41% , η Alpha Bank ΑΛΦΑ στο 1,59% ενώ η Εθνική ενισχύεται κατά 0,38%.
Στο ταμπλό, κέρδη 1,55% εμφανίζουν οι μετοχές του ΟΤΕ ΟΤΕ+1,68% και των ΕΛΠΕ, ενώ η άνοδος για τη Grivallia Properties διαμορφώνεται στο 1,40%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί στο 0,99%. Οριακή πτώση καταγράφουν και οι μετοχές των Folli – Follie, Μοtor Oil και OΠΑΠ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση της Reds A.E. για την είσπραξη της επιδικασθείσας αποζημίωσης 4,67 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση έκτασης 8.800 τ.μ., στο Τρίγωνο Καμπά, στην Παλλήνη. Μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί ως μερική αποπληρωμή του Ομολογιακού Δανείου της εταιρίας.
Παράλληλα, την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος υπέβαλε ο Ανδρέας Μπούμης. Ο κ. Μπουμής, μέχρι πρότινος, εκτελούσε χρέη ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του δ.σ. της τράπεζας.
Το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, προκρίνοντας ως εναλλακτική λύση την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων. Όσον αφορά στην α΄ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα διαρκέσει δύο μήνες, ενώ επανέλαβε ότι συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει η Moody’s την πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ+2,35%με την έννοια ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα και τα κεφάλαιά της. Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της Εθνικής κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποπληρώσει coco’s ύψους 2 δισ. ευρώ.
Έμφαση στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής. Δεσμεύθηκε πάντως ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που θα προκαλέσουν πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας, αλλά ούτε και μέτρα που θα οδηγήσουν κλάδους ή περιοχές της χώρας σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα.
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ζήτησε ακόμη «να μην αφήσουμε την κρίση να μεταβληθεί σε κοινωνική κρίση». Όπως είπε, υπάρχει μια κυβέρνηση που αγωνίζεται -υπάρχει ένα σχέδιο ψηφισμένο στη Βουλή- και θέλει να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η αξιολόγηση, ώστε μετά να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος.
Την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με το… προσφυγικό πρόβλημα προτείνουν οι Financial Times, σε άρθρο – γνώμης, το οποίο φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας. Το δημοσίευμα προκρίνει ως λύση για τις δύο παράλληλες ευρωπαϊκές κρίσεις – ελληνική και προσφυγική – τη μεγάλη διαγραφή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως αντάλλαγμα στη συνεισφορά της Αθήνας στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την βόρεια Ευρώπη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.