ΕΕ: Η μείωση των κρατικών δαπανών να μην επηρεάζει τις επενδύσεις

Την προσαρμογή των δημοσίων δαπανών με τρόπο που θα διασφαλίζονται οι επενδύσεις προτείνει στα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη η Επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τη διάρθρωση των δημοσίων δαπανών, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι επενδύσεις που έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στις οποίες σημειώνεται ότι η ενεργός ζήτηση και ιδιαίτερα η ιδιωτική κατανάλωση θα αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς της ενδεχόμενης ανάκαμψης και ανάπτυξης, ρωτούσε την Κομισιόν με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί η ενεργός ζήτηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναφέρεται σε ορισμένους παράγοντες που ενισχύουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην παρούσα συγκυρία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται εξωτερικοί παράγοντες, όπως η μειωμένη τιμή του πετρελαίου και η υποτίμηση του ευρώ, αλλά και πιο χαλαρές μακροοικονομικές πολιτικές.

Τέλος, υποστηρίζει πως η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ο ουδέτερος σε γενικές γραμμές προσανατολισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ και το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ θα συμβάλουν στην ανάπτυξη κατά το τρέχον και το προσεχές έτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.