Μοσκοβισί: Μπορούμε να συζητήσουμε με τον Τσίπρα, αν βρούμε κοινή γλώσσα

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν «δεν λαμβάνει θέση» στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα.

«Θα καταστρώσουμε σχέδια μετά τις 25 Ιανουαρίου» πρόσθεσε, κάνοντας την εκτίμηση ότι ο Αλ.Τσίπρας έχει ήδη εξελιχθεί.

«Μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί του υπό ορισμένους όρους, εάν βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται να συνεργασθούμε. Εναπόκειται σε αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του.»

Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ο Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι θεωρεί «σημαντική» μία «ευρεία υποστήριξη εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων και των μελών της πολιτικής ηγεσίας προς την αναγκαία διαδικασία των ευνοϊκών προς την οικονομική ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων».

Αυτό «δεν συνιστά υιοθέτηση θέσης στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτικού διαλόγου», διαβεβαίωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους.

«Δεν πρόκειται για έκκληση για την ψήφιση του ενός ή του άλλου». «Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ελεύθερα τους ηγέτες τους», επέμεινε.

Η Επιτροπή αντιμετωπίζει επικρίσεις για άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον Δεκέμβριο, πριν από την προκήρυξη των εκλογών, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει ότι «δεν θα ήθελε την ανάληψη της εξουσίας από ακραίες πολιτικές δυνάμεις», προσθέτοντας ότι «προτιμά να ξαναδεί γνωστά πρόσωπα τον Ιανουάριο».

Το Σάββατο, δημοσίευμα του Der Spiegel διαβεβαίωνε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «σχεδόν βέβαιη» μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές και αποφασίσει να εγκαταλείψει τη γραμμή της δημοσιονομικής λιτότητας.

Αυτό δεν αποτελεί «άσκηση πίεσης…είναι απλώς μία άποψη» που σημαίνει: «Εάν έλθετε στην εξουσία, θα συζητήσετε μαζί μας» σχολίασε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.