Μοσκοβισί: Ξορκίζει δημοσιονομική επιείκεια πριν το τεστ για την Κομισιόν

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Βασιλικότερος του βασιλέως εμφανίζεται ο Πιερ Μοσκοβισί στην επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη πριν την ακρόαση στην Ευρωβουλή για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών, με το βλέμμα στις ανησυχίες πως θα είναι επιεικής απέναντι στη γαλλική «καθυστέρηση» μείωσης του ελλείμματος.

Ο γάλλος αξιωματούχος διαμηνύει ότι δε θα χαριστεί σε χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, εννοώοντας πρωτίστως την ίδια τη Γαλλία.

Ο Πιερ Μοσκοβισί επελέγη από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως διάδοχος του Όλι Ρεν στην επόμενη Κομισιόν και περνά την Πέμπτη από την ακρόαση της Ευρωβουλής. Όσοι έχουν επιφυλάξεις για την επιλογή, αμφισβητούν το εάν πρόκειται να «συγκρουστεί» με το Παρίσι εάν χρειαστεί για τα όρια ελλείμματος και χρέους.

Στην επιστολή που έστειλε στο Σώμα πριν την ακρόαση, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει «τα στραβά μάτια» στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Δρώντας προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής οικονομίας ως σύνολου, η Κομισιόν δεν μπορεί να αποδεχθεί πως ένα κράτος μέλος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν θα εκπληρώσει το καθήκον του έναντι των υπολοίπων μελών» γράφει ο Μοσκοβισί.

«Εάν κάποιο μέλος δεν προχωρήσει στις προβλεπόμενες δράσεις για συμμόρφωση στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο την επιβολή των κανονισμών» τονίζει.

Το Παρίσι έχει ήδη καθυστερήσει στη μείωση του ελλείμματός του και φαίνεται ότι κινείται και σε νέα «αναβολή» του στόχου.

Οι προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης θα φανούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο παρουσιάζεται την Τετάρτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.