Ντομπρόβσκις: Συμβιβαστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Για συμβιβαστική λύση αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια και για μειωμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμβιβασμό για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ προέβλεψε θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ύφεση το 2015 θα είναι 1,4%, ενώ, όπως σημείωσε, τον Αύγουστο η Κομισιόν εκτιμούσε πως η ύφεση θα ήταν 2,3%.

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πολύ σημαντικό να δοθεί στήριξη στους δανειολήπτες που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό», εκτίμησε σημειώνοντας πως και με άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. γίνονται ανάλογες συζητήσεις.

«Η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη»

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι «ελαφρώς καλύτερη» σε σχέση με τις προβλέψεις που έγιναν τον Αύγουστο και υπογράμμισε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη, αν εφαρμόσει πιστά το οικονομικό πρόγραμμα και απορροφήσει τα σχετικά κονδύλια της Ε.Ε. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ που έληξε του 2007 – 2013. «Μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις μέσα στο επόμενο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις.

Για τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν θεωρείται «πολύ σημαντική» η πρώτη αξιολόγηση, γιατί θα στείλει το σήμα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και στους επενδυτές ότι υπάρχει πλέον σταθερότητα και ότι μπορεί να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Β. Ντομπρόβσκις άσκησε κριτική στη διαπραγμάτευση της περιόδου Βαρουφάκη, λέγοντας πως «δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι ταραχώδεις διαπραγματεύσεις και η αβεβαιότητα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία» και ότι άφησαν «βαρύ φορτίο».

Επίθεση από Ηλ. Κασιδιάρη

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι «εγκλημάτησε κατά του ελληνικού λαού» και ότι είναι εκπρόσωπος της «διεφθαρμένης γερμανικής οικονομικής ολιγαρχίας». Ακόμη έκανε λόγο για «κλοπή της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων» και «ανθελληνικές αποφάσεις» της Ε.Ε.

Η Τ. Χριστοδουλόπουλου είπε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι «το ναζιστικό» κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά εκμεταλλεύθηκε την τηλεοπτική κάλυψη της συζήτησης για να μεταδώσει τα μισαλλόδοξα μηνύματά του. «Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού κοινοβουλίου. Υπάρχει ελευθερία γνώμης αλλά έχει και κάποια όρια», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.