Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Χωρίς να λάβει την πολυαναμενόμενη εισήγηση από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η οποία θα σηματοδοτούσε την έναρξη των διαδικασιών για την έγκριση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ξεκίνησε η αποψινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία προγραμματίστηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα μετά την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης. 

Όπως όμως προέκυψε μετά τις εξάωρες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τος κυρίους η συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται… μακρά και ολονύχτια παρά την σχετική πρόβλεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

Τα πράγματα, μετά την σημερινή νέα πρόταση των δανειστών, που απορρίπτει η ελληνική πλευρά και μάλιστα χαρακτηρίζει «Αρμαγεδδώνα», έχουν λάβει δραματική τροπή, ενώ περίπου στις 20:30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών.  Για το λόγο αυτό, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών καθυστερεί να ξεκινήσει, αν και ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος. 

Εκ μέρους της Ελλάδας στην σημερινή συνεδρίαση παραβρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως συνέβη και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις προσερχόμενος επεσήμανε πως είναι αναγκαία μια συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ προέβλεψε «μεγάλη νύχτα» και μακριά συζήτηση. Αν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει κλείσει δωμάτιο στις Βρυξέλλες, όπως αποκάλυψαν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, ο ίδιος προσερχόμενος δήλωσε πως «τώρα αρχίζει η δουλειά» και πως δεν περιμένει αποτέλεσμα σήμερα. 

Στο ίδιο κλίμα ο Φινλανδός υπουργός Άλεξ Στουμπ, που μπαίνοντας δήλωσε πως «θα είναι έκπληξη» για εκείνον εάν έχει αποτέλεσμα το αποψινό Eurogroup.

Ήδη στον χώρο της συνεδρίασης έχουν προσέλθει ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν και ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Στο Eurogroup έφτασε και ο Βέλγος υπουργός Γιόχαν Βαν Οβερτβέλντ που δήλωσε πως «θέλουμε καλή συμφωνία για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη» και «θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι οι θεσμοί», προσθέτοντας πως πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και μετά να ασκηθεί κριτική.

Στο χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup βρίσκονται ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.