ΟΔΔΗΧ: Κρίσιμη η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων

Η αύξηση των καταθέσεων των συμπολιτών, ξεκίνησε σταδιακά απ΄ το 2016…

Ειδικού βάρους χαρακτηρίζεται η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, σήμερα Τρίτη, καθώς θα ακολουθήσει της έκδοσης του 3ετούς ομολόγου αναφοράς.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι ο δανεισμός 1,25 δισ. ευρώ ποσό που μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ανέλθει σε 1,625 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων στις 17 Ιουνίου ο ΟΔΔΗΧ είχε δανειστεί με επιτόκιο 1,80%. Στην συγκεκριμένη έκδοση είχαν υποβληθεί συνολικές προσφορές ύψους 2,987 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,99 φορές.

Μετά την έκδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς με το οποίο το Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,50% αναμένεται ότι η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων θα παραμείνει αμετάβλητη. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές , καθώς η υπόθεση της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo επέδρασε στην επενδυτική ψυχολογία.

Η αναταραχή που επέφερε η Banco Espirito Santo τα χρεόγραφα της ευρωπαϊκής περιφέρειας ήταν βλαπτική όχι μόνο διότι αύξησε πρόσκαιρα το κόστος δανεισμού , αλλά διότι κατέστησε πιο επιφυλακτικούς τους θεσμικούς επενδυτές. Οι τελευταίοι το τετράμηνο που μας πέρασε είχαν πολύ πιο ενεργή παρουσία στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, τις οποίες έως τον Απρίλιο κάλυπταν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι ελληνικές τράπεζες (κάτι που είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια της ΕΚΤ).

Την Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομόλογου κυμαίνεται στο 6,23%, με την διαφορά απόδοσης (spread) σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς να διαμορφώνεται στις 502 μονάδες βάσης.

Απο το in.gr και το Θ.Κ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.