Σταθάκης: Μειώνονται σταδιακά οι χρεώσεις για χρήση πλαστικού χρήματος

Οι χρεώσεις χρήσης πλαστικού χρήματος σιγά-σιγά μειώνονται επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. «Ο μέσος όρος αυτήν τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε συστηματικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι 1,2% που θεωρείται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τάση μείωσης. Εμείς επιδιώκουμε να κατέβει κάτω από το 1%» είπε.

Μείωση, πρόσθεσε ο υπουργός, υπάρχει και στο κόστος εγκατάστασης POS, που από 500 ευρώ στην αρχή τώρα κυμαίνεται μεταξύ 100-150 ευρώ. Ο υπουργός μίλησε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προκειμένου να αυξηθεί η -σωτήρια για τα κρατικά έσοδα- χρήση των καρτών.

«Η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους επιδιώκει να επεκταθεί η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και ταυτόχρονα παρακολουθεί πολύ στενά όλο το σύστημα των χρεώσεων» είπε ο κ. Σταθάκης.

Έχουμε φέρει, πρόσθεσε ο υπουργός, «όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα προκειμένου το νομοθετικό πλαίσιο να είναι επαρκές. Δεύτερον, εισάγουμε το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που θα παρακολουθεί τις χρεώσεις που υπάρχουν από τις διάφορες τράπεζες».

«Θα παρέμβουμε -αν χρειάζεται- να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα και θα παρακολουθούμε το θέμα, ούτως ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και εμείς και οι καταναλωτές για το πώς πηγαίνει η πορεία των χρεώσεων αυτών» συμπλήρωσε.

«Σιωπηλός σαν σφίγγα» για τις διαπραγματεύσεις

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση του κ. Σταθάκη, αλλά και το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Μπαλαούρα, όταν ο τελευταίος εκμεταλλευόμενος την παρουσία του υπουργού στη Βουλή για απάντηση επίκαιρων ερωτήσεων, προσπάθησε να εκμαιεύσει πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα να μας μεταφέρετε -αν έχετε- κάποια μηνύματα για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη» είπε ο κ. Μπαλαούρας.

«Όσον αφορά τις εξελίξεις στο επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων, θα μου επιτρέψετε να παραμείνω σιωπηλός» ήταν η απάντηση του κ. Σταθάκη.

«Σιωπηλός σαν σφίγγα!» …το σχόλιο του κ. Μπαλαούρα.

«Είναι μέρα κρίσιμη σήμερα. Είναι και τα τέσσερα θέματα στην ατζέντα, όποτε είναι δύσκολο να εξαγγείλω οτιδήποτε σε σχέση με την πορεία αυτή» επισήμανε ο υπουργός κλείνοντας τη σχετική συζήτηση.

Τελευταία στην ΕΕ στη χρήση καρτών η Ελλάδα

Ειδικότερα, σχετική ερώτηση για το κόστος χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, τις χρεώσεις των τραπεζών στη χρήση πλαστικού χρήματος αλλά για το κόστος εγκατάστασης μηχανήματος POS υπέβαλε στον υπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

Τονίζοντας τη σημασία διείσδυσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στην οικονομία ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε ότι «η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών κατά 10% για μια περίοδο τεσσάρων ετών μειώνει, σύμφωνα με μελέτες, την παραοικονομία και προφανώς τη φοροδιαφυγή κατά 5%».

Ωστόσο, η Ελλάδα σε ότι αφορά τη χρήση τους είναι τελευταία στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 17 συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα ανά κάτοικο, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 189 συναλλαγές, είπε ο κ. Μπαλαούρας.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές αναστολές όσον αφορά τη χρήση των μηχανημάτων POS και ταυτόχρονα τη χρέωση που κάνουν οι τράπεζες στον επιχειρηματία ή στον πολίτη, «και φυσικά, αυτό το κόστος πηγαίνει στον τελικό καταναλωτή», ο κ. Μπαλαούρας ρώτησε τον κ. Σταθάκη:

«Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση, ώστε το κόστος χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, καθώς και το κόστος αγοράς ηλεκτρονικών συσκευών POS να κατέλθει σε επίπεδα που επιτρέπουν την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών;».

Ποια μέρη εμπλέκονται σε αυτές τις συναλλαγές

Να εξηγήσει ποια μέρη εμπλέκονται στις συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα, κατ’ επέκταση σε ποια στάδια χρειάζεται παρακολούθηση και παρέμβαση επιχείρησε κατ’ αρχάς ο υπουργός.

Οι συναλλαγές αυτές είναι τετραμερείς, επισήμανε. «Είναι ο καταναλωτής, ο προμηθευτής, η τράπεζα και η συγκεκριμένη κάρτα που χρησιμοποιείται στη διαχείριση αυτού του συστήματος. Άρα, είναι τέσσερα μέρη που συμμετέχουν».

Στην πρώτη σχέση, στη σχέση ανάμεσα στον προμηθευτή και στον καταναλωτή, «έχουμε ενσωματώσει πλήρη απαγόρευση ο προμηθευτής να χρεώνει οτιδήποτε στον καταναλωτή. Αναφέρομαι, δηλαδή, στο μαγαζί, στο σούπερ μάρκετ, στον συναλλασσόμενο. Ο προμηθευτής απαγορεύεται να χρεώσει οτιδήποτε για χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής στον καταναλωτή».

Η δεύτερη σχέση αφορά τη σχέση του προμηθευτή με την τράπεζα. «Εκεί έχουμε ενσωματώσει όλες τις συναφείς ευρωπαϊκές οδηγίες. Εκεί οι τιμές επιβάλλονται και πρέπει να τηρούν κάποιους ελάχιστους κανόνες απ’ αυτούς που υπάρχουν και για τις διατραπεζικές ανταλλαγές, όταν υπάρχουν δύο τράπεζες, αλλά και τη σχέση αυτή σε ποσοστά 0,2% ή 0,3%».

Σε ότι αφορά τη σχέση ανάμεσα στις τράπεζες και την κάρτα ο υπουργός σημείωσε «εκεί σας υπενθυμίζω ότι οι χρεώσεις είναι λίγο μεγάλες, διότι όλες οι κάρτες που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα είναι κάρτες του εξωτερικού. Υπάρχει ένα κόστος, λοιπόν, το οποίο επιβαρύνει επιπρόσθετα αυτές τις συναλλαγές».

«Τούτων δοθέντων, εμείς έχουμε φέρει όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα προκειμένου το νομοθετικό πλαίσιο να είναι επαρκές. Δεύτερον, εισάγουμε το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που θα παρακολουθεί τις χρεώσεις που υπάρχουν από τις διάφορες τράπεζες. Υπενθυμίζω ότι οι χρεώσεις διέπονται από τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε μία παρακολούθηση των χρεώσεων με το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο» πρόσθεσε.

Πτωτική τάση στις χρεώσεις χρήσης καρτών και POS

Το σύστημα ξεκίνησε με πολύ υψηλές χρεώσεις, παραδέχθηκε ο υπουργός.

«Σιγά-σιγά, όμως, οι χρεώσεις έχουν μειωθεί και έχουν μειωθεί υπό το βάρος δύο μειωτικών τάσεων. Η μία τάση είναι ότι προφανώς οι χρεώσεις που γίνονται διαφοροποιούνται κατά όγκο συναλλαγών. Για παράδειγμα, οι χρεώσεις σ’ αυτού του τύπου τις κάρτες κατά μέσο όρο σήμερα στα σούπερ-μάρκετ είναι 0,46%. Είναι πολύ ικανοποιητική τιμή. Σε άλλες περιπτώσεις είναι πάνω από 1% και σε πολλές περιπτώσεις μικρών καταστημάτων υπάρχουν χρεώσεις που ξεπερνούν το 1,5% με 2%» είπε ο υπουργός.

«Ο μέσος όρος αυτήν τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε συστηματικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι 1,2% που θεωρείται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τάση μείωσης. Εμείς επιδιώκουμε να κατέβει κάτω από το 1%» πρόσθεσε.

Υπάρχουν κάποιες θετικές πρωτοβουλίες και για τη χρέωση και για τις χρεώσεις για την αγορά και την εγκατάσταση των POS, επισήμανε. «Οι εγκαταστάσεις αυτές ξεκίνησαν μ’ ένα σχετικά υψηλό κόστος που έφτανε από εκατό έως πεντακόσια ευρώ. Τώρα, με βάση τις πληροφορίες από τις διάφορες τράπεζες, κινούμαστε σ’ ένα κόστος εγκατάστασης περίπου εκατό με εκατόν πενήντα ευρώ για να εγκατασταθεί ένα POS».

Mέριμνα για εταιρίες που απορρίπτεται το αίτημα τους για POS

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μπαλαούρας στους επαγγελματίες που λόγω χρεών και μέσω του συστήματος Τειραισία δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγή με τις μηχανές POS.

Ο υπουργός αναγνώρισε το «πολύ σημαντικό» πρόβλημα, επικαλούμενος και στοιχεία από τα Επιμελητήρια για τις απορρίψεις αιτημάτων επιχειρήσεων. «Η μία στις δύο απορρίψεις επικαλείται αυτό που υπονοήσατε. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει από την πλευρά του χρήστη-προμηθευτή ασφάλεια στο λόγο των σχέσεων που έχει με την τράπεζα και μία στις δύο περιπτώσεις μπορώ να πω -σύμφωνα με τα στοιχεία- ότι είναι αναίτια η απόρριψη, δεν υπάρχει δηλαδή πολύ συγκεκριμένη δικαιολογία» είπε ο κ. Σταθάκης.

«Συνεπώς, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το κοιτάξουμε πιο στενά -τις περιπτώσεις που απορρίπτεται αυτό το αίτημα- και να δούμε έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση προκειμένου να επεκταθεί η χρήση αυτού του μέσου» είπε ο υπουργός.

Μήπως ο καταναλωτής πληρώνει ακριβότερα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;

Ο κ. Μπαλαούρας εκφράζοντας μια επιφύλαξη για όσα είπε ο υπουργός σε σχέση με τις επιπτώσεις της χρήσης καρτών στον καταναλωτή, υποστήριξε ότι «σε τελική ανάλυση το κόστος μεταβιβάζεται στον καταναλωτή. Στην πρώτη φάση δεν φαίνεται, αλλά τελικά μεταβιβάζεται».

Θεωρητικά δεν χρεώνεται, επέμεινε ο υπουργός. «Δηλαδή, η τιμή του προϊόντος που αγοράζει είναι ακριβώς η ίδια. Δεν επιβαρύνεται καθόλου. Συνεπώς, η ιδέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών παραμένει ότι τη φέρουν όλοι οι ενδιάμεσοι φορείς επειδή εξοικονομούν κόστος. Προφανώς το μέσο συναλλαγής, αν είναι μετρητά ή ηλεκτρονική συναλλαγή, απομειώνει το κόστος στην επιχείρηση στην περίπτωση του ηλεκτρονικού μέσου έναντι του κόστος που χρειάζεται για λόγους ασφάλειας, εάν πληρώνεται σε μετρητά και αναφέρομαι σε μεγάλο τζίρο εργασιών».

Δικαίωμα του καταναλωτή, όφελος για το κράτος

«Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω δύο πράγματα. Αυτό το θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να το δει κανείς από δύο σκοπιές. Μπορεί να το δει από τη σκοπιά του δικαιώματος του καταναλωτή. Σύμφωνα μ’ αυτό, κάθε καταναλωτής θα έχει το δικαίωμα να έχει επιλογή να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα, κάτι που καθιστά λίγο ως πολύ δεσμευτικό για το μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών και των αγαθών να έχουν μηχάνημα προκειμένου να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των καταναλωτών.

» Και μπορεί να το δει κάποιος και από την σκοπιά του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή της διευκόλυνσης που έχουν αυτές οι συναλλαγές στην είσπραξη ΦΠΑ και άλλων φορολογικών εσόδων. Από τη δική μας σκοπιά θα ενθαρρύνουμε τη χρήση αυτών των μέτρων. Θα παρέμβουμε -αν χρειάζεται- να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα και θα παρακολουθούμε το θέμα, ούτως ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και εμείς και οι καταναλωτές για το πώς πηγαίνει η πορεία των χρεώσεων αυτών» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.