Χρηματιστήριο Αθηνών: Στόχος η υπεράσπιση των 550 μονάδων

Ήπιες απώλειες εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διατήρηση του τεχνικού ορίου των 550 μονάδων να αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» της σημερινής συνεδρίασης.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,22% στις 550,09 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,17% στις 150,27 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,39 εκατ. ευρώ, με 15 μετοχές να ενισχύονται, 22 να υποχωρούν και επτά να παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 1,00% στις 29,70 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-1,37% διολισθαίνει στο 1,37% , η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,71% στο 1,77% , η Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,57% στο 1,14% και η Eurobank στο 1,03%.
Στο ταμπλό, απώλειες κοντά στο 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Viohalco, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,94% ενώ στο 2,50% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. ΕΥΔΑΠ-3,65% Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος βρίσκεται η μετοχή των ΕΛΠΕ (+1,33%), της Motor Oil (+1%) και της Folli-Follie (+0,65%).
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να περάσουν τα απαιτούμενα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα και να «ξεκλειδώσουν» τη νέα βοήθεια, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η προσφυγική κρίση, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Το πρόγραμμα διάσωσης είναι ανεξάρτητο από τις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα και πρέπει να παραμείνει σε τροχιά, ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Σαφείς αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στην εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αφήνει από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καταγγέλλοντας ότι το Ταμείο αμφισβητεί συνεχώς τα στοιχεία που προσκομίζει η ελληνική κυβέρνηση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλείται τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει οτι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, «χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές».
Μη επείγον χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Η συζήτηση για το χρέος δεν επείγει αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πιο πιεστικά θέματα. Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, υποστήριξε την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών μέτρων , σε περίπτωση απροθυμίας της Αθήνας να περικόψει τις συντάξεις.
Παράλληλα, την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν στη «Ν» παράγοντες τη ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς, μετά το νέο χτύπημα στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι στο Παρίσι, γιατί δημιουργείται πλέον μία αλληλουχία μεγάλων τρομοκρατικών ενεργειών, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν την πεποίθηση στους απλούς πολίτες της Ευρώπης ότι θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη αγριότητα.
Στο μεταξύ, μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επενδύσεις στο 20%, καθώς και επέκταση της δυνατότητας συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη από 5 σε 10 χρόνια, ζητά ο ΣΕΒ, σύμφωνα με σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου για τη φορολογία και τις επενδύσεις. Αίτημα του ΣΕΒ αποτελεί ακόμη, η σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης των διαφορών από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις – από τη λειτουργία των οποίων αναμένονται ετήσια φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 έτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.