Γ. Μπουντούκος στο Ράδιο Ένα: Τέλος το φρέσκο ψάρι στην αγορά!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Λόγω της κινητοποίησης των αλιέων. Καταγγελίες για προσπάθειες εισαγωγής ψαριών απ΄την Τουρκία…

Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους οδεύουν οι αλιείς της χώρας, οι οποίοι από την περασμένη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Γιάννης Μπουντούκος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5και τον Ηλία Κουτσερή, δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τα 32 λεπτά επιδότηση στο πετρέλαιο τον Απρίλιο και τον Μάιο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο Μάρτιος που ήταν ο χειρότερος και 24 λεπτά για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση του καυσίμου για το 2026 μέχρι και σήμερα κυμαίνεται από 65 μέχρι και 85 λεπτά, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει ενίσχυση από 1η Μαρτίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, το ποσό 32 λεπτών για δύο μήνες και 24 λεπτά για 3 μήνες, όταν όλα τα άλλα κράτη έχουν ενισχύσει τους αλιείς από 70 έως και 100% της αύξησης. Για παράδειγμα η Κύπρος εξασφάλισε για τους αλιείς κάθε μήνα όλη την προσαύξηση του καυσίμου και η Ελλάδα δίνει αυτά τα ψίχουλα.

«Αδιαφορία και απαξίωση»

«Αυτά δεν είναι ούτε καν παυσίπονο, ο κλάδος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Όλα αυτά γίνονται μέσω deminimis, των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας και αντί να χρησιμοποιήσουν το ευρωπαϊκό ταμείο θαλάσσιας αλιείας που διαθέτει χρήματα και μάλιστα προβλέπεται να δίνει οικονομική στήριξη για όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εισπράττουμε μια αδιαφορία και απαξίωση από πλευράς διοίκησης. Δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και το μέγεθος της καταστροφής που θα γίνει, γιατί δεν είναι ότι θα «πεθάνουν» οι αλιείς, αλλά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την παράκτια ζώνη και τη νησιωτική Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που εξαρτώνται από την αλιεία, που αποτελεί το συνδετικό υλικό μεταξύ της παράκτιας ζώνης και της νησιωτικής χώρας. Δηλαδή μια χώρα, όπως η Ελλάδα με την ακτογραμμή των 16.000 χιλιομέτρων δεν θα έχει αλιεία και θα εισάγουμε αλιεύματα από την Τουρκία; Δεν μπορώ να πιστέψω τα πράγματα που βλέπω» δήλωσε ο κ. Μπουντούκος. Εξήγησε ότι ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για εισαγωγές από μερικούς που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αργία των Ελλήνων αλιέων, φέρνοντας ψάρια από την Τουρκία. Επισήμανε ότι αυτές τις ημέρες φρέσκο ελληνικό ψάρι δεν υπάρχει, γιατί σύσσωμος ο κλάδος απέχει και ό,τι υπάρχει είτε είναι εισαγωγής είτε ιχθυοτροφείου. Παράλληλα και τα ιχθυοπωλεία συμμετέχουν στην κινητοποίηση κλείνοντας το ένα μετά το άλλο.

Έχει μειωθεί η ζήτηση των αλιευμάτων

Όπως τονίζει οι τιμές των καυσίμων είναι απαγορευτικές από μόνες τους, άλλα έχουν συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα τα οποία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Ταυτόχρονα και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών έχει οδηγήσει και σε πτώση της ζήτησης των αλιευμάτων. «Είμαστε σε φάση διαβούλευσης εκπροσώπων του κλάδου για να αποφασίσουμε πώς θα πορευτούμε» κατέληξε ο κ. Μπουντούκος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.