Αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ 5 εκατ. ευρώ- «ξέμπλεξε» και με το πρόστιμο

Η ΣΕΚΑΠ, που ιδρύθηκε το 1975 στην Ξάνθη, πέρασε στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη πριν από περίπου πέντε χρόνια. Τον Ιούλιο του 2013 η Donskoy Tabak, του ομίλου Agrokom του απέκτησε το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, μέσω της συναλλαγής με τους τότε βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATEBANK και ΣΕΚΕ).

Το αντίτιμο ήταν μόλις 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική επένδυση Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Agrokom, ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ έως και το 2016. Το ποσό περιλαμβάνει τα έξοδα για νέο εξοπλισμό, που στοίχισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Το πρόστιμο και η τροπολογία
Το Φεβρουάριο του 2015 οι αρχές επιβάλλουν στη ΣΕΚΑΠ πρόστιμο συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Αιδηψού. Τα 10 εκατ. ευρώ ήταν για διαφυγόντες φόρους και δασμούς και οι προσαυξήσεις 28 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2017 ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, όταν στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενσωματώθηκε τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία και θεωρήθηκε φωτογραφική για τη ΣΕΚΑΠ. Η τροπολογία, που πέρασε με 149 ψήφους υπέρ, προέβλεπε ότι εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας, εάν αυτά είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τελικά διευκρινίστηκε ότι η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Η πτώχευση
Οι τίτλοι τέλους για την επένδυση του Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ άρχισαν να πέφτουν τον Δεκέμβριο του 2017, όταν το Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας.

Στις 28 Δεκεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να δρομολογήσει τη διαδικασία πτώχευσης. Είχε προηγηθεί απόφαση του τελωνείου Ξάνθης να μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.