Αγρότες: Ποιες ενισχύσεις λογίζονται ως επιχειρηματικό κέρδος

Προσοχή στους κωδικούς με τις ενισχύσεις θα πρέπει να δώσουν οι αγρότες κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, καθώς η ΑΑΔΕ στον κατάλογο των οδηγιών της ορίζει με σαφήνεια ποιες εξ αυτών λογίζονται ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα και ποιες όχι.

Εξ αρχής γίνεται ξεκάθαρο για όσους αγρότες ασκούν ατομική γεωργική επιχειρηματική δραστηριότητα και υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσή τους, πως στο Ε3 οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολο τους δεν ορίζονται ως επιχειρηματικό κέρδος.

Εντούτοις, η ΑΑΔΕ επισημαίνει πως από όλες τις ενισχύσεις που συμπεριλαμβάνονται στον Πυλώνα 1 της ΚΑΠ ορίζεται ως επιχειρηματικό κέρδος η βασική όπως και οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

Γενικά, οι κωδικοί – «κλειδιά» για τους αγρότες, όπου αναγράφονται οι αγροτικές ενισχύσεις, είναι οι 070, 071, 072, 073, 074, 075, 076, 077, 078, 079, 080, 081, 082 και 083.

Υπογραμμίζεται, παράλληλα, πως οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις που αφορούν στο έτος 2023 θα φέρουν ακριβή χαρακτηρισμό για τον ορθό φορολογικό χειρισμό τους.

Και αυτό διότι, από το 2023 που ξεκίνησε η νέα προγραμματική ΚΑΠ 2023-2027, έχουν επέλθει αλλαγές σε καθεστώτα του Πυλώνα 1 και χρειάζεται αποσαφήνιση σε σχέση με τις νέες επιδοτήσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η αντιστοίχιση των νέων επιδοτήσεων με τις υπάρχουσες κατηγορίες του Ε3 είναι η εξής:

η Βασική Εισοδηματική Στήριξη για την βιωσιμότητα αντιστοιχίζεται με την Βασική Ενίσχυση,
τα Οικολογικά Σχήματα (eco schemes) για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων αντιστοιχίζεται με τις Πράσινες Ενισχύσεις,
η Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος για φυτική /ζωική παραγωγή αντιστοιχούν στις Συνδεδεμένες ενισχύσεις,
η Συμπληρωματική Αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα στις λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων Πυλώνα 1.
Τονίζεται πως όλα τα υπόλοιπα καθεστώτα/μέτρα με αλλαγές στην ονομασία τους εντάσσονται στους ήδη υπάρχοντες κωδικούς.

Ο κωδικός 082
Ειδικής σημασίας είναι ο κωδικός 082 στο έντυπο 3 για τους αγρότες.

Όπως επισημαίνεται από την ΑΑΔΕ, κατ’ εξαίρεση για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1 Ιανουαρίου 2021 και μετά, ως χρόνος κτήσης του εισοδήματος τους θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους, εκτός από την περίπτωση που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, όπου χρόνος κτήσης τους δύναται να θεωρείται και o χρόνος στον οποίο ανάγονται.

Η παραπάνω διάταξη ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες που εισπράττουν αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, δηλαδή για επιχειρήσεις αγροτικού χαρακτήρα.

Για την ειδική περίπτωση όπου βάσει της ανωτέρω διάταξης, ο φορολογούμενος επιθυμεί να φορολογηθούν στο τρέχον έτος οι αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης, τότε γίνεται η χρήση του κωδικού 082.

Ο κωδικός 082 προσυμπληρώνεται με βάση την επιλογή του φορολογούμενου στον εσωτερικό υποπίνακα των αγροτικών επιδοτήσεων σχετικά με το χρόνο φορολόγησης των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης.

Περαιτέρω από την ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι η παραπάνω επιλογή θα αφορά τις επιδοτήσεις ανά είδος ενώ γίνεται σαφές ότι με την ως άνω εγγραφή στον 082, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη στις φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους.

Εντούτοις ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθώς επισημαίνεται πως η επιλογή είναι οριστική και δεν δύναται να ανακληθεί.

Η ΑΑΔΕ παράλληλα σημειώνει πως στα φετινά Ε3 θα αναρτηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις που εισπράχθηκαν κατά το έτος 2023 και αφορούν είτε το ίδιο, είτε προγενέστερα φορολογικά έτη με βάση στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμπλήρωση του εντύπου.

Ειδικά, οι αγροτικές ενισχύσεις που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στον πρωτογενή τομέα οι οποίες αναγράφονται στον κωδικό 081, καθώς και οι αγροτικές ενισχύσεις που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

α) σε επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,

β) για οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής στον νησιωτικό χώρο,

γ) λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων

δ) η έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και

ε) οι ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό 25 τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» και οι οποίες αναγράφονται στο κωδικό 083, είναι αφορολόγητες.

Τα ποσά των ενισχύσεων του κωδικού 083 αναγράφονται στους κωδικούς 659- 660 του Πίνακα 6 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια, όπως και οι ανωτέρω που καταβάλλονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης του COVID19. Διευκρινίζεται ότι στον Πίνακα Γ2 συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις που χορηγούνται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (και οι αγροτικές αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ). Οι λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων που χορηγούνται από άλλους φορείς σε ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα αναγράφονται, εφόσον αυτό απαιτείται, στον Πίνακα ΣΤ του εντύπου Ε3.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.