Aνοδικές τάσεις στο Χ.Α., στο επίκεντρο ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην «πρεμιέρα» της μετοχής του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.02), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,58% στις 810,82 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,64% στις 2.152,72 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,69 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 27 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και 15 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,03% στις 800,15 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-0,29% μειώνεται κατά 0,58%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,43% αυξάνεται κατά 0,43% και η Attica Bank ΑΤΤ+2,44% κατά 1,63%. Οι μετοχές των Eurobank και Alpha διατηρούνται σταθερές σε 0,96 και 2,18 ευρώ, αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca-Cola HBC ενισχύεται άνω του 2%, ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Ελλάκτορα, ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+1,62% και Aegean. Στον αντίποδα, η μετοχή της Μότορ Όιλ ΜΟΗ-2,10% υποχωρεί κατά 1,82%, της Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,18% και της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-1,03% κατά 1,03%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, κινούμενες κάτω του τεχνικού ορίου του 5,70%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1,6 μονάδα βάσης στο 5,687%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου καταγράφει μείωση στο 4,68%.
Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, με τη μετοχή της πρώτης να κατακρημνίζεται κοντά στο 50% και τη μετοχή της δεύτερης να εκτινάσσεται κατά 9%. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εισήχθη με θεωρητική κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ και ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης έως την Τετάρτη. Την ίδια ώρα, η διαπραγμάτευση της ΔΕΗ ΔΕΗ-45,69% θα πραγματοποιείται με ελεύθερο όριο διακύμανσης και μειωμένη ονομαστική αξία κατά 2,12 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι στις 21 Ιουνίου θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Sunlight, ενώ από 21 έως και 23 Ιουνίου θα «τρέξει» η δημόσια πρόταση για το ομόλογο του Μυτιληναίου.
Όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη συμφωνία του Eurogroup, η Barclays σχολιάζει τα εξής: «Σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν έναν “μηχανισμό λειτουργικής προσαρμογής αναλόγως με την ανάπτυξη”, έτσι ώστε εάν υπάρξει ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ, τότε οι αποπληρωμές δανείων προς τους πιστωτές θα γίνουν ταχύτερα. Αλλά αν υπάρξει μικρότερη ανάπτυξη, τότε θα εφαρμοστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
»Με άλλα λόγια, εάν οι Ευρωπαίοι εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση, η Ελλάδα θα πρέπει θεωρητικά να επιτύχει φορολογική φερεγγυότητα ανεξάρτητα από την πορεία ανάπτυξής της – είτε η υλοποίηση του προγράμματος πετυχαίνει και η Ελλάδα εξέρχεται από την παγίδα του χρέους, αλλά και στην περίπτωση που δεν πετύχει, οι πιστωτές θα δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους Για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ανάπτυξης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.