Ασφαλιστικό: Διπλό παράθυρο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη

Η πρόσθετη εξαγορά πλασματικού χρόνου και η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης αποτελούν δύο «όπλα» για όσους επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη. Στην πράξη πρόκειται για ένα διπλό παράθυρο για ταχύτερη συνταξιοδότηση.

Οσοι ασφαλισμένοι έως 31 Δεκεμβρίου 2022 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος. Η εξαγορά πλασματικού χρόνου γίνεται με εφάπαξ καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Δικαιούχοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι σε πρώην Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Σωρευτικά θα πρέπει για τους δικαιούχους να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022.
  • Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους πρώην φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.
  • Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
  • Να μην έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • Να μη δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.
  • Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Δεν προβλέπεται έκπτωση ούτε άλλος τρόπος καταβολής των εισφορών και προκειμένου να καταστεί ισχυρός ο χρόνος θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές.

Η νομοθεσία προσφέρει εφεξής τη δυνατότητα της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, για χρονικό διάστημα έως 3 έτη, μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Το μέτρο αυτό αφορά μόνο όσους έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας, ή για 20 μήνες εντός ημερολογιακής περιόδου 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Επίσης, ισχύει για ασφαλισμένους πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής για τους δικαιούχους είναι:

  • Να έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Να έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας όσον αφορά τους μισθωτούς ή 20 μήνες όσον αφορά τους μη μισθωτούς εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
  • Να έχουν διακόψει την ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.

Για την υπαγωγή στην εν λόγω προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης δεν θα παραπέμπονται οι ασφαλισμένοι σε Υγειονομικές Επιτροπές. Επίσης, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προέρχονται από υποχρεωτική ασφάλιση. Κατά τα Νέα, η σχετική αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης μπορεί να υποβληθεί ακόμα και αν κατά την εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης διαπιστωθεί ότι υπολείπονται έως 3 έτη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης γήρατος. Η σχετική διάταξη μπορεί να εφαρμοστεί και επί αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.