Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Ισχυρή βούληση να κλείσει η αξιολόγηση εντός 2017

Την πεποίθηση πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση εντός του 2017 εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας το απόγευμα της Πέμπτης τα θέματα του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μετά από τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον.

Σε ό,τι αφορά την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε ότι πιστεύει πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εγκαίρως τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμο ως την 31η Οκτωβρίου, υπενθύμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το Ελληνικό, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η επένδυση θα έχει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι πιθανότατα το τελευταίο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σχολίασε ότι με την ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Σόιμπλε το Eurogroup θα χάσει ένα «καθαρό και αναλυτικό μυαλό».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η προετοιμασία της τρίτης αξιολόγησης ξεκίνησε, ενώ ο στόχος για ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτός.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις όπως στη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.