Bρυξέλλες: Μεταξύ 2% και 3% το πλεόνασμα του 2016

Καθοριστική σημασία στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαδραματίσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κατά τον ίδιο, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 3% του ΑΕΠ, δηλαδή αρκετά υψηλότερο έναντι του αρχικού στόχου.

Σημειώνεται ότι με βάση το συμφωνηθέν πρόγραμμα βοήθειας, ο στόχος του 2016 αφορούσε πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, η θετική αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών θα διευκολύνει τις συζητήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες προσκρούουν στην ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πλεόνασμα του 2016 θα ανέλθει μόλις στο 0,9%, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί πέριξ του 2%. Οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι το πλεόνασμα θα «κλείσει» πέριξ του 3,5% του ΑΕΠ.

«Κομισιόν και θεσμοί αξιολογούν τα δεδομένα» επισημαίνει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι είναι αρκετά πιθανό «ο στόχος να έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο ποσοστό».

Τα επίσημα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας θα καταστούν γνωστά τον προσεχή Απρίλιο.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θεωρεί ότι τα έσοδα θα αγγίξουν τα 2,4 δισ. ευρώ το 2017 και τα 1,9 δισ. ευρώ το 2018.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.