Δεν πείθει το Βερολίνο η ιδέα του «ταμείου για δύσκολες ώρες» για την Ευρωζώνη

Aρνητική στην πρόταση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να συσταθεί ένα ταμείο για «δύσκολες ώρες» στην Ευρωζώνη εμφανίζεται η Γερμανία. Την ιδέα κλήθηκαν να σχολιάσουν σήμερα στην Ουάσιγκτον τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης της μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ. Κανείς εκ των δύο δεν φάνηκε να την αντιμετωπίζει με θέρμη.

«Δεν νομίζω ότι η ιδέα είναι πειστική» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Μπούντεσπανγκ, Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των ηγετών της Ευρωζώνης από την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων. Ουσιαστικά ο Γερμανός τραπεζίτης επικαλείται και εδώ τον ηθικό κίνδυνο (όπως έχει επανειλημμένα κάνει στην κριτική του για την υπερβολικά χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ), δηλαδή το ενδεχόμενο ένας τέτοιος μηχανισμός στήριξης να οδηγήσει σε εφησυχασμό και να αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις από δύσκολα μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Όλαφ Σολτς: «Δεν νομίζω ότι η πρόταση του ΔΝΤ είναι μία ιδέα, που θα πρέπει να επιδιώξουμε» τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.