Διατηρεί τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακά άνω των 700 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, προσδοκώντας την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο ανοδικό ξέσπασμα.

Συγκεκριμένα, στο μέσο της συνεδρίασης (14.04), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,04% στις 706,60 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αντίθετα, να καταγράφει οριακή κάμψη κατά 0,02% στις 1.887,78 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 28,89 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 46 ενισχύονται, 41 υποχωρούν και 21 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,46% στις 652,43 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-1,39% σημειώνει απώλειες κατά 1,74%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,52% κατά 1,05%, η Eurobank κατά 0,29% και η Attica Bank ΑΤΤ-1,89% κατά 1,89%. Η Alpha Bank, ΑΛΦΑ από την πλευρά της, διατηρείται σταθερή στα 1,90 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties διολισθαίνει άνω του 1,70% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΤΕ-1,12% Motor Oil και Folli-Follie. Στον αντίποδα, Viohalco και ΔΕΗ ΔΕΗ+3,64% εκτινάσσονται στο +3,30%. Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ+2,19% παράλληλα, αυξάνεται κατά 2,19% και της Jumbo κατά 1,64%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, παραμένοντας στο τεχνικό όριο του 6,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 0,1 μονάδα βάσης στο 6,443% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 6,688%.

Οι επενδυτές, μετά τα χθεσινά υψηλά έτους, εστιάζουν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, προσδοκώντας την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και την οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας, εντός των επόμενων ημερών. Σε επόμενη φάση, προσβλέπουν στην επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει την «πόρτα» του QE στην Ελλάδα.

Από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε σήμερα, ότι η β’ αξιολόγηση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, εκτιμώντας ωστόσο, ότι «σύντομα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία» σε τεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης της περιόδου των 10 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι διεθνείς εξελίξεις, με τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεχωρίζει στο σημερινό ημερολόγιο. Ο Μάριο Ντράγκι δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια ουσιώδη τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής, παρά το καθησυχαστικό αποτέλεσμα στις γαλλικές εκλογές.

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής αγοράς, ο Κωνσταντίνος Φέγγος, επικεφαλής της Versal AEΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής «Έχοντας δει τις 700 μονάδες ο δείκτης θα αναζητήσει εκ νέου κατεύθυνση. Προς τα πάνω οι πρώτες αντιστάσεις είναι περίπου στις 720 μονάδες. Μετά από εκεί ανοίγει ο δρόμος για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αβεβαιότητα για την οικονομία να επικρέμαται. Προς τα κάτω έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στηρίξεις μεταξύ 630 και 670 μονάδων.

»Με δεδομένη την πρόσφατη πορεία των τιμών, δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις που να μην είναι συνδυασμένες με ουσιαστικές εξελίξεις στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία. Η αγορά φαίνεται να περιμένει υπομονετικά το κλείσιμο της αξιολόγησης και να αντιδρά θετικά όταν δεν επιβεβαιώνονται οι χειρότερες προσδοκίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Frigoglass για το σύνολο του 2016, καθώς οι ζημιές περιορίστηκαν στα 57,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 62 εκατ. ευρώ το 2015. Την ίδια ώρα, σε προσαρμοσμένο επίπεδο, οι ζημιές συρρικνώθηκαν στα 35,3 εκατ. ευρώ από 36,5 εκατ. ευρώ προηγουμένως

Από την πλευρά της, η Pasal A.E. ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών στα 20,29 εκατ. ευρώ έναντι 24,34 εκατ. ευρώ το 2015. Τα αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αρνητικές αναπροσαρμογές της αξίας των ακινήτων, οι οποίες για το 2016 ανήλθαν σε 16,43 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.