Ε.Ε: Επιμένει το χάσμα Βορρά- Νότου στις ΜμΕ

Υψηλά επίπεδα εμπιοστοσύνης στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και μέλλον σταθερότητας καταγράφει το τελευταίο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ έχει σκαρφαλώσει στις 81,6 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ψαλίδα στις επιδόσεις Βορρά-Νότου. Παράλληλα η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit διευρύνει το χάσμα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των στενών εταίρων του (Δανία, Ιρλανδία).

Το τελευταίο Βαρόμετρο για τις ΜμΕ αποκαλύπτει συνεχείς βελτιώσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και παρουσιάζει ενθαρρυντικά σήματα σταθερότητας για το μέλλον. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η πρόεδρος της UEAPME, Ulrike Rabmer-Koller στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στην τριμερή κοινωνική διάσκεψη, τα τομεακά αποτελέσματα μεταδίδουν ένα μήνυμα σταθερότητας, σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, παρά τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες από το προηγούμενο εξάμηνο. Αυτό εξηγείται, όπως είπε, από το γεγονός ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 προκάλεσαν υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για το μέλλον. Οι ΜμΕ κατάφεραν μεν να επιτύχουν πρωτοφανή αποτελέσματα, αλλά με απώλεια της δυναμικής τους.

Οι γενικές ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες δεν επηρέασαν ομοιόμορφα όλους τους τομείς, τόνισε η πρόεδρος της UEAPME. Στην πραγματικότητα, οι τομείς που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική ζήτηση, δηλαδή οι κατασκευές και οι προσωπικές υπηρεσίες, είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τους τομείς των επιχειρηματικών υπηρεσιών και της μεταποίησης, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις θετικές εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Επιπλέον, οι δύο πρώτοι τομείς είναι μάλλον έντασης εργασίας και εξαρτώνται από εργαζόμενους χαμηλής ή μεσαίας ειδίκευσης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και αντιπρόεδρος της UEAPME, Βασίλης Κορκίδης, από την πλευρά του έδωσε έμφαση στο οικονομικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, το οποίο όπως είπε προβληματίζει την επιχειρηματικότητα του τόπου, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, χωρίς μάλιστα πιστοληπτική γραμμή στήριξης. «Αναφορικά με το Brexit, η Ελλάδα είναι στο τρίτο γκρουπ των χωρών της ΕΕ που επηρεάζονται λιγότερο και όχι μεταξύ των στενών εμπορικών εταίρων της Μ. Βρετανίας. Εάν θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί κάποιο προβληματισμό, θα ήταν στις δραστηριότητες σχετικές με τους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Τόνισε πάντως ότι είναι ενθαρρυντικό για τους Έλληνες ΜμΕ το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον δείχνει ένα υψηλό δείκτη οικονομικού κλίματος. «Σίγουρα η εμπιστοσύνη που εμπνέει για σταθερότητα στο μέλλον είναι υποστηρικτική της ελληνικής προσπάθειας για ανάκαμψη. Η ΕΣΕΕ συμφωνεί ότι η επόμενη γενιά ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρέπει να εστιάσει περισσότερο στη στήριξη των ΜμΕ και να ενισχύσει τη δυναμική τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.