ΕΦΚΑ: Γιατί η εκτίναξη των πάγιων ρυθμίσεων των 24 δόσεων αποκλείει κάθε σενάριο «δεύτερης ευκαιρίας»

Τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έχουν φτάσει οι ενεργές πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών αποκλείουν άτυπα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Μία τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να είναι η “2η ευκαιρία” για όσους χάσουν την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, όποιος οφειλέτης χάσει την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, δεν μπορεί να επανεντάξει ξανά την ίδια οφειλή στις 24 δόσεις.

Επίσης, δεν προβλέπεται η δυνατότητα επανένταξης σε μία χαμένη ρύθμιση των 24 δόσεων, πληρώνοντας τις χαμένες δόσεις.

Και αυτό γιατί όπως εξηγεί υψηλόβαθμη πηγή του newsit.gr αν δίδονταν ακόμη και δυνατότητα επανένταξης της ίδιας οφειλής στις 24 δόσεις, θα αυξανόταν κάθετα ο αριθμός των οφειλετών θα “έχαναν” τεχνητά τις ρυθμίσεις τους.

Ο λόγος για την πάγια ρύθμιση των 24 – 28 δόσεων, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του 2022 και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ, α’ τρίμηνο 2024) και όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτή έχουν φτάσει τους 123.892.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση από το 2013, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή (12 δόσεις) σε συνθήκες αποκορύφωσης της οικονομικής κρίσης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το πλήθος των ενεργών παγίων ενεργών ρυθμίσεων κοντεύει να ξεπεράσει το πλήθος των ενεργών ρυθμίσεων των 120 δόσεων (138.968), το οποίο το Δεκέμβριο του 2020 είχε φτάσει στο επίπεδο των 396.145.

Μ’ άλλα λόγια, οι ενεργές ρυθμίσεις κατά τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν υποτριπλασιαστεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.