Ενεργειακά: «Ραντεβού» σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια

«Πρεμιέρα» από σήμερα και για τον τομέα της ενέργειας κάνει η τρίτη αξιολόγηση, καθώς μέσα στη μέρα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Τουλάχιστον αριθμητικά, τα ενεργειακά δεν καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς αντιστοιχούν στα μόλις 7 από τα 95 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος της χρονιάς.

Ωστόσο, ορισμένες από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις έχουν σημαντικό «ειδικό βάρος» – με πρώτη και καλύτερη τη συμφωνία για το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,02% θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της εκχώρησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και επομένως θα περιληφθούν στο market test που προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να διατεθεί η μονάδα «Μελίτη Ι», όπως και η άδεια για την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου στον ίδιο σταθμό.

Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία για το υπόλοιπο «καλάθι», καθώς η DG COMP φέρεται να μη συμφωνεί να συμπληρωθεί από τις δύο μονάδες του Αμύνταιου, όπως έχει προτείνει το ΥΠΕΝ, ζητώντας να αντικατασταθούν από τα δύο εργοστάσια της Μεγαλόπολης. Ένα σχέδιο που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά, η οποία υποστηρίζει πως θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία στη ΔΕΗ.

Απόσταση φαίνεται να υπάρχει και στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου, το οποίο θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να υιοθετήσει το ΚΥΣΟΙΠ. Σε αυτή την περίπτωση, η διαφωνία αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ, αφού οι θεσμοί υποστηρίζουν πως η παρουσία της ΔΕΠΑ τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά (μέσω των εταιρειών παροχής) δημιουργεί προσκόμματα στον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν τη σημαντική μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ στις δύο εταιρείες ή ακόμη και την πλήρη απόσυρσή της. Από την άλλη πλευρά, το ΥΠΕΝ έχει έως τώρα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, σχετικά με τη διαπραγματευτική του θέση.

Αντίθετα, καλύτερη εικόνα υπάρχει για τη στάση του υπουργείου αναφορικά με την ανάκτηση του ποσού που οφείλει να λάβει επιπλέον η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρείχε τα έτη 2012-2015.
Σε αυτή την περίπτωση, από το ΥΠΕΝ έχει διαρρεύσει πως υπάρχει στα σκαριά «φόρμουλα», σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε η αποπληρωμή να γίνει από κάποιο κρατικό κονδύλι και να μη μετακυλιστεί στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ενεργειακή εκκρεμότητα αποτελεί και η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης της διαθεσιμότητας ισχύος, όπως επίσης και η ένταξη της Ελλάδας μέχρι τον Δεκέμβριο στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, έχει ολοκληρωθεί η ιδιοκτησιακή απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.