Έρχεται σύστημα «Μεγάλου Αδελφού» για τα ανασφάλιστα ΙΧ – «Τσουχτερά» πρόστιμα

Αυτόματα θα εντοπίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στη χώρα μας σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του επόμενου διαστήματος.

Πρόκειται για περίπου 500.000 οχήματα τα οποία η ΑΑΔΕ θα «τσιμπάει» μέσω ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, μετά από ελέγχους που θα πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων η Αρχή θα επιβάλλει τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Η νέα βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει στοιχείο από το αρχείο της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και των κλεμμένων οχημάτων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος καθώς και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ραβασάκια στους ιδιοκτήτες
Μετά τους ελέγχους, οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λαμβάνουν το «ραβασάκι» που θα τους ενημερώνει ότι εντοπίστηκε το όχημά τους να μην είναι ασφαλισμένο και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο έως 250 ευρώ με τη μορφή παραβόλου το οποίο υποχρεούνται να καταβάλλουν για να ασφαλίσουν το όχημά τους.

Εκείνοι που δεν θα τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο της τάξεως των 500 ευρώ αλλά και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Μέσω του ίδιου μηχανισμού θα εντοπίζονται και τα οχήματα εκείνα που δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ, στους οποίους θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο ανεβαίνει στα 400 ευρώ.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.