Έρχονται ανατροπές στη φορολοταρία

Σε δραστικές αλλαγές στο σύστημα κληρώσεων ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά και στην έκπτωση που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ωθήσει τους πολίτες στη χρήση της κάρτας τους, να αντιμετωπίσει κατηγορίες επαγγελμάτων με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Τι αλλάζει

Χίλια ευρώ σε κάθε 1.000 τυχερούς κάθε μήνα. Δηλαδή 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως δίνει η φορολοταρία. Όμως φαίνεται ότι δεν «ενθουσιάζει» πλέον τους φορολογούμενους.

Σε νομοσχέδιο που αναμένεται το Μάρτιο θα περιλαμβάνεται διάταξη με τις αλλαγές στη φορολοταρία. Στις αλλαγές, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, θα περιλαμβάνονται:

Λιγότεροι τυχεροί αλλά με μεγαλύτερα ποσά. Οι τυχεροί θα μοιράζονται μεγαλύτερα ποσά από 1.000 ευρώ που είναι τώρα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τα 100.000 ευρώ. Ειδικά στη περίπτωση αυτή, που το ποσό θα είναι πολύ υψηλό, μπορεί η κλήρωση να μην πραγματοποιείται κάθε μήνα. Για τα υπόλοιπα ποσά που είναι μικρότερα, η κλήρωση εξετάζεται να είναι κάθε μήνα ή και συχνότερα.
Ένα ακόμα έπαθλο θα μπορούν να είναι ακίνητα του Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή, η κλήρωση δεν θα είναι κάθε μήνα, όπως επίσης θα αφορά ακίνητα τα οποία δεν έχουν βάρη.
Στην κληρωτίδα δεν θα μπαίνει το σύνολο των αποδείξεων, αλλά αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως συνεργεία, γυμναστήρια, κ.ά.
Κίνητρα για τις αποδείξεις

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται επίσης η παροχή σειράς κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος με στόχο την συγκέντρωση του 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ορισμένες αποδείξεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπου παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή, θα μετρούν διπλά ή ακόμη θα παρέχεται έκπτωση από το εισόδημα.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι επαγγέλματα που σχετίζονται με τεχνικές εργασίες όπως υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, κ.ά. δεν θα περιλαμβάνονται στην παραπάνω κατηγορία καθώς ήδη υπάρχει η δυνατότητα παροχής έκπτωσης φόρου 40% για επισκευή, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες καθώς το Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει και σε διαφημιστική καμπάνια με στόχο την αλλαγή κουλτούρας των φορολογουμένων στη συλλογή αποδείξεων.

Έκπτωση φόρου 40% για αναβάθμιση κτηρίων

Με βάση τη νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για παροχή υπηρεσιών λειτουργικής, ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων μειώνουν κατά 40% το φόρο εισοδήματος. Ως ανώτατο όριο δαπάνης έχουν οριστεί τα 16.000 ευρώ και η μείωση φόρου επιμερίζεται σε διάστημα 4 ετών.

Για να κερδίσει την έκπτωση φόρου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν την ανακαίνιση ή αναβάθμιση του κτηρίου και οι εργασίες να πληρωθούν ηλεκτρονικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.