Γουάτσα: Το ρίσκο στην Ελλάδα έχει ελαχιστοποιηθεί

Αισιόδοξος, τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσο και για αυτήν της τράπεζας Eurobank Ergasias , δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Γουάτσα επεσήμανε ότι είναι ακόμη και πρόθυμος να εξετάσει επέκταση της έκθεσής του στην Ελλάδα.

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος για μια θετική στροφή στην πορεία της Eurobank, στην οποία έχει ποσοστό 18%, αποτελώντας τον μεγαλύτερο μέτοχό της. «H Eurobank είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, η τράπεζα είναι κερδοφόρα και επομένως πιστεύω ότι τα επικείμενα stress tests θα πρέπει να πάνε καλά», επεσήμανε ο 67χρονος Γουάτσα, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Τορόντο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες αγωνίζονται να μειώσουν την τεράστια έκθεση που έχουν σε κόκκινα δάνεια, τα οποία ανέρχονταν σε 99,1 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που αποτύχουν θα μπορούσαν να αναγκαστούν να επιδιώξουν άλλη αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνει το Bloomberg, τα επικείμενα stress tests είναι κρίσιμα, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non-Performing Exposures – NPEs).

Στο δημοσίευμα τονίζεται εξάλλου ότι η Eurobank εμφάνισε καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τους αναθεωρημένους της στόχους για τα NPEs το 2017. Η τράπεζα ολοκλήρωσε επίσης το Νοέμβριο τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στην Ελλάδα, ένα εργαλείο που αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες της χώρας να μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων.

Ανάκαμψη μετοχής
«Η Eurobank είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση» δήλωσε ο κ. Γουάτσα, σύμφωνα με το Bloomberg. Η μετοχή της τράπεζας αυξήθηκε 23% μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανακτώντας μέρος των απωλειών από τον Ιούλιο, όταν το ΔΝΤ είχε πει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, τονίζει το Bloomberg.

«Για αυτό το μέγεθος της τράπεζας, η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή. Έχει χρηματιστηριακή αξία 1,6 δισ. ευρώ και περισσότερα από 60 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού» δήλωσε επίσης ο Καναδός επενδυτής.
Τα σχόλια του έρχονται καθώς οι επενδυτές σταδιακά ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από χρόνια διαδοχικών κρίσεων στις σχέσεις της με τους πιστωτές, συνεχίζει το Bloomberg.

Αναφέρει επίσης ότι η Brevan Howard Asset Management προετοιμάζει δύο funds τα οποία επικεντρώνονται στην Ελλάδα, στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά από μια δεκαετία κρίσης. Τα προϊόντα των hedge funds, τα οποία θα επενδύουν σε ακίνητα και μετοχές, θα τελούν υπό τη διαχείριση του δρυτικού μέλους της Brevan Howard, Τρύφωνα Νάτση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία νωρίτερα μέσα στο μήνα.
«Η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Γουάτσα και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ είναι σχεδόν μηδενικός.

Αγοραστής ομολόγων
Το Bloomberg αναφέρει επιπλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση έφθασε σε συμφωνία με τους πιστωτές για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία επισφραγίστηκε στο τελευταίο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ολοκλήρωσε επίσης ένα μεγάλο swap ομολόγων στο τέλος Νοεμβρίου.

«Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκαναν όλα όσα είχαν ζητήσει οι πιστωτές» δήλωσε ο κ. Γουάτσα και συμπλήρωσε πως ο πολιτικός κίνδυνος «ήταν ζήτημα το 2013 και το 2014, και τώρα το ρίσκο αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί, ίσως και να έχει εξαφανιστεί».

Το Bloomberg παρατηρεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στα επίπεδα του 2009, με τον κ. Γουάτσα να εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων στις αρχές του 2018.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα ήταν αγοραστής νέων ελληνικών ομολόγων είπε πως «ποτέ δεν αποκαλύπτεις το επενδυτικό σου σχέδιο, αλλά όταν έρθει η ώρα θα δούμε και το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές μετοχές». Σύμφωνα με το Bloomberg, η Fairfax έχει ήδη ουσιαστικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Το πρακτορείο τονίζει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα απαιτήσει λίγα βήματα ακόμη. Μεταξύ αυτών είναι η άρση των capital controls που επιβλήθηκαν το 2015.

Capital Controls

«Τα capital controls θα αρθούν» δήλωσε ο κ. Γουάτσα και συμπλήρωσε πως «όταν αποσύρθηκαν τα capital controls στην Κύπρο, οι καταθέσεις επέστρεψαν, δεν έφυγαν και το ίδιο θα ισχύσει και στην Ελλάδα». Με την Ελλάδα να βρίσκεται καθ’ οδόν προς την ανάκαμψη, ο κ. Γουάτσα δεν αποκλείει περισσότερες επενδύσεις.

«Έχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, της Grivalia, του Μυτιληναίου και του Praktiker κόστισαν 1,3 δισ. δολάρια. Η εύλογη αξία των επενδύσεων αυτών το Δεκέμβριο του 2016 ήταν 648 εκατ. δολάρια», ανέφερε ο κ. Γουάτσα. Παρ’ όλα αυτά, «για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.