Γ. Μουρμούρας: Το QE «εισιτήριο» για τις αγορές

Επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων εντός του α’ τριμήνου του 2017 «βλέπει» ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας, θέτοντας ωστόσο, ως αναγκαία προϋπόθεση την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Από το βήμα συνεδρίου της Ελληνο-Aμερικανικής Ένωσης, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μουρμούρας χαρακτήρισε «καταλυτικό» παράγοντα την είσοδο της Ελλάδος στο QE της ΕΚΤ, ο οποίος θα προλειάνει το έδαφος για την έξοδο της χώρας στις αγορές κεφαλαίων.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος και στη συμφωνία για το χρέος – εξελίξεις, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ένταξη στο QE – θα αποδειχθούν επιζήμιες για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017.

Σημειωτέον, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, η Φρανκφούρτη εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσής του κατά 10 δισ. ευρώ, δίχως πάντως να αποκλείει την παράταση του προγράμματος και πέραν του Μαρτίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.