Handelsblatt: Οι θεσμοί ετοιμάζουν πακέτο επιλογών για το ελληνικό χρέος

Οι δανειστές της Ελλάδας προετοιμάζουν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Αθήνα προς συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέφερε την Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοίμασαν διάφορα μέτρα για το χρέος σε ένα έγγραφο που θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης για περαιτέρω συζήτηση, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές με γνώση του εγγράφου.

Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ESM 13 δισεκ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειαστούν.

Ο ΕΣΜ θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα δάνεια αυτά, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.

Άλλες επιλογές παριλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 – 15 χρόνια, καθώς και επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα.

Για την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ από τον ESM η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή κατ’ αρχήν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.