Handelsblatt: Πιο κοντά Ε.Ε.-ΔΝΤ για Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και ο διεθνής οργανισμός από την πλευρά του φαίνεται πιο κοντά στο να πει το «ναι». Αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ευρύτερα για την επομένη του προγράμματος στην Ουάσιγκτον.

Εάν τελικά η συμμετοχή του ΔΝΤ επιβεβαιωθεί, τότε υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,6 δισ. ευρώ, όπως είχε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα για τις συζητήσεις, που θα γίνουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Handelsblatt επικρατούσε τον τελευταίο χρόνο στους κόλπους η αντίληψη ότι το ΔΝΤ έχει κουραστεί από την Ευρώπη και θέλει να εστιάσει στα υπόλοιπα προβλήματα ανά τον κόσμοα. Όσο για τους Ευρωπαίους ήθελαν και εκείνοι να αποδεσμευθούν από το Ταμείο και να προωθήσουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, την μετεξέλιξή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «ΕΝΤ αντί για ΔΝΤ ήταν το σύνθημα» επισημαίνεται στο άρθρο.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σαφές πως η μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορές στις θέσεις των κρατών-μελών για τον ακριβή ρόλο του. Αυτό ίσως να εξηγεί τη μεταστροφή στη στάση των Ευρωπαίων, εξηγεί η εφημερίδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.