Η ελληνική ενεργειακή αναβάθμιση επί τάπητος στη συνάντηση Σταθάκη-Μενέντεζ

Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα παρουσίασε στον Αμερικανό γερουσιαστή, Μπόμπ Μενέντεζ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση που είχαν σήμερα, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε βασικό ενεργειακό κόμβο, σε μια περιοχή με αναβαθμισμένο ρόλο: Η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά νέα δυναμική μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου κι ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι σύντομα η Ελλάδα θα προστεθεί στις χώρες παραγωγούς. Η δε βαλκανική αγο​ρά έχει εισέλθει σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, με στόχο να αποτελέσει την νότιο-ανατολική πύλη προς την ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν στον Αμερικανό γερουσιαστή οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης:

για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο, μέσω κατασκευής υποδομών (αγωγός TAP, σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα κλπ)
για τη διασύνδεση των βαλκανικών κρατών, μέσω της κατασκευής του αγωγού IGB, που ξεκινά άμεσα και θα αποτελέσει μέρος του μεγάλου κάθετου διαδρόμου μεταφοράς αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, αλλά και του αγωγού που συζητείται να κατασκευαστεί με τη Βόρεια Μακεδονία για να συνδέσει τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών
για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις νέες περιοχές παραγωγής στην Ανατολική Μεσόγειο προς την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της κατασκευής του αγωγού EastMed.
Ο κ. Μενέντεζ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο του East Mediterranean Gas Forum. Συζητήθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τα επτά κράτη (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) και οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με την υιοθέτηση κοινών λύσεων σε ζητήματα σχετικά με την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου.

Τέλος, ο Αμερικανός γερουσιαστής ενημερώθηκε για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα από Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών, που επιτρέπουν την αυτοκατανάλωση ρεύματος από μικρούς παραγωγούς (αγρότες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.