Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση καλύπτει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια

«Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, συνεχίζει να καλύπτει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «TRT» της Θεσσαλίας.

«Αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά, στο τελευταίο οκτάμηνο, η αύξηση της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή στην ΕΕ είναι στο 20% με 30%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 80%. Η Ελλάδα είναι η χώρα, που το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνά στον καταναλωτή, ενώ η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με μόλις 46%», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Eίναι εμφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πλιάτσικο, μια λεηλασία σε βάρος των πολιτών και αυτή τη λεηλασία τη συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Πρώτον – συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος – με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς δόθηκε ένα κρίσιμο δημόσιο εργαλείο που, ενώ θα έπρεπε να ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, ενδιαφέρεται πλέον μόνο για την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, αφήνοντας ακάλυπτους τους καταναλωτές αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεύτερον, με τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που βάθυνε την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα είναι ορυκτό καύσιμο. Τρίτον, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Ο κ. Χατζηδάκης, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ότι δεν φοβάται τις αντιδράσεις και ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν αυξήσεις. Αυτή η δήλωση Χατζηδάκη, στην πραγματικότητα είναι ομολογία ενοχής».

«Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μέτρα στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ή η εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική ή στη λιανική τιμή του ρεύματος, κάτι που έχει εφαρμόσει για παράδειγμα, η Γαλλία. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να εφαρμόσει, γιατί στην πραγματικότητα καλύπτει την αισχροκέρδεια», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τόνισε: «Ζητάμε κατ’ αρχάς να δούμε το πόρισμα της ΡΑΕ, η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία που της υπέδειξε το υπουργείο Ενέργειας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη». «Το πόρισμα κάνει λόγο για κέρδη εξαμήνου της τάξης των 900 εκ. ευρώ, από το οποίο όμως εξαιρούνται τα κέρδη από το φυσικό αέριο. ‘Αρα νομίζω ότι επί της αρχής έχουμε δικαιωθεί όταν μιλούσαμε για κέρδη που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. στο οκτάμηνο, προσμετρώντας και τα κέρδη από το φυσικό αέριο», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Προφανώς και πρέπει να φορολογηθούν αυτά τα υπερκέρδη», συνέχισε, «κάτι που έχουν κάνει ήδη μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία». «Πρέπει όμως να ακυρώσουμε αυτόν τον μηχανισμό παραγωγής υπερκερδών και ο τρόπος για να ακυρωθεί αυτός ο μηχανισμός είναι η εισαγωγή πλαφόν», υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.