Kατοχύρωση κερδών στο Χ.Α.

Να κατοχυρώσει τα διευρυμένα κέρδη των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω της προσπάθειας της κυβέρνησης να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα τη διαδικασία της α’ αξιολόγησης, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11:05), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,10% στις 622,04 μονάδες, με τον FTSE να ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στις 182,02 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 16,87 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, πτωτικά 21, ενώ οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει άνοδο κατά 0,66% στις 45,67 μονάδες, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,20% και την Attica Bank ΑΤΤ+1,89% να κινούνται ανοδικά άνω του 2%. Η Eurobank ενισχύεται κατά 0,90% ενώ Εθνική και Πειραιώς υποχωρούν οριακά, έως 1%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-3,07% και του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,35% σημειώνουν απώλειες κοντά στο 3% , ενώ ο ΟΤΕ ΟΤΕ-0,87% υποχωρεί κατά 1%. Πτώση 1,70% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ-2,40% και 2,70% της Ελλάκτωρ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,40% Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται ΟΛΠ ΟΛΠ-0,43% (2,50%) και ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ+0,56% (2,52%).

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προτάσεων για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου. Τα τελευταία έγγραφα στο Data Room ανέβηκαν χθες και γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμες οι εταιρείες ώστε μέχρι τις 3 μ.μ. της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) να καταθέσουν προσφορές, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η περίπτωση να ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση.

Σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί να αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ, αφού η κυβέρνηση επιθυμεί από τη μία πλευρά να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και από την άλλη να κατατεθούν άμεσα οι οικονομικές προσφορές για τον πρώτο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης που «τρέχει».

Την ίδια ώρα, στον μακρύ κατάλογο των εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, προστίθεται η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019.

Παρά το γεγονός ότι η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου δεν έχουν λάβει εντολές να οριστικοποιήσουν το σχετικό κείμενο ώστε να κατατεθεί και αυτό στη Βουλή. Οι καθυστερήσεις κρύβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών ως προς τις μακροοικονομικές προβλέψεις της επόμενης τριετίας.

Ουσιαστικά, με το μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να εξειδικευτούν τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου μέχρι και το 2018. Κάθε διαφωνία με τους δανειστές ως προς τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτομάτως ανοίγει τη συζήτηση για νέα μέτρα πέραν αυτών που έχουν δρομολογηθεί με την επικείμενη κατάθεση του φορολογικού αλλά και του ασφαλιστικού νομοσχέδιου.

Εκτός απροόπτου, η σχετική συζήτηση με τους δανειστές θα «κλειδώσει» πλέον μέσα στον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου και τα όσα θα ψηφιστούν με το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.