Κοινό προϋπολογισμό Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προτείνει η Κομισιόν

Έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, καθώς και τον διορισμό ενός προέδρου του Eurogroup αποκλειστικής απασχόλησης, ο οποίος παράλληλα θα είναι και επίτροπος Οικονομίας της Ευρωζώνης, περιλαμβάνουν οι προτάσεις που παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) ως το 2025.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης και ολοκλήρωσης της ΟΝΕ, παρουσιάζοντας μια συγκεκριμένη «εργαλειοθήκη» για τα επόμενα δύο έτη (ως τις ευρωεκλογές του 2019), καθώς και έναν οδικό χάρτη για το τι μπορεί να ακολουθήσει ως το 2025.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «μόνο με την αντιστροφή των οικονομικών και κοινωνικών αποκλίσεων στη ζώνη του ευρώ θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον επικίνδυνο λαϊκισμό που τροφοδοτούν οι αποκλίσεις αυτές. Έχει έρθει πλέον η στιγμή να ολοκληρώσουμε το ταξίδι που αρχίσαμε στο Μάαστριχτ προς μια πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση, με ισχυρούς θεσμούς και δημοκρατική λογοδοσία», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωαματούχος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις επεισήμανε ότι το εγχείρημα του ευρώ αποτελούσε υπόσχεση ευημερίας. «Η τήρηση της υπόσχεσης αυτής για τις μελλοντικές γενιές απαιτεί να επιδείξουμε το αναγκαίο πολιτικό θάρρος. Σήμερα παρουσιάζουμε διάφορες ιδέες που θα πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το ευρώ, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη του σκοπού αυτού», ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για μια πιο αποτελεσματική και σταθερή Οικονομική και Νομισματική Ένωση, βασίζονται σε τρεις τομείς:

στην ολοκλήρωση μιας πραγματικής Χρηματοοικονομικής Ένωσης
στην επίτευξη μιας πιο ολοκληρωμένης Οικονομικής και Δημοσιονομικής Ένωσης
εδραίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας και ενίσχυση των θεσμών της ζώνης του ευρώ

Η Κομισιόν καλεί τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ως μέρος του ευρύτερου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.