Λαγκάρντ: Η Ελλάδα στο QE όταν εκπληρωθούν τα κριτήρια

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο, που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Ωστόσο σχετικά με την προοπτική ένταξης της χώρας μας στο δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν σαφής: πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια.

«Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένη, εντυπωσιασμένη που βλέπω τέτοια πρόοδο» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για μεμονωμένες χώρες στην πρώτη αυτή συνέντευξη.

Σε πρόσθετη ερώτηση για το πότε θα μπει η χώρα στο QE απέφυγε να αφήσει το όποιο παράθυρο για παράκαμψη των κανόνων. «Τα προγράμματα όπως το QE έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έτσι όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια αυτόματα θα ενταχθεί. Εως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες» ξεκαθάρισε.

Όσο για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αρκέστηκε να σχολιάσει πως «έχει άποψη», αλλά «δεν πρόκειται να την επαναλάβει».

Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, αλλά και λίγο μετά την αποχώρησή της από το Ταμείο είχε χαρακτηρίσει υπερβολικό το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως λειτουργεί ως βαρίδι για την ανάπτυξη.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για Ευρωζώνη
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, αν και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές. Οι προκλήσεις είναι επίμονες, με κυριότερη το αδύναμο διεθνές εμπόριο, αλλά και την αβεβαιότητα για το Brexit. Yπό τις συνθήκες αυτές «η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να αναπροσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της».

Η κ. Λαγκάρντ εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για μική ανάκαμψη του πληθωρισμού τους προσεχείς μήνες. Με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 1,2% φέτος, για να υποχωρήσει στο 1,1% το 2020, ενώ το 2021 προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 1,4% και στο 1,6% το 2022. Η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,2% φέτος έναντι πρόβλεψης 1,1% του Σεπτεμβρίου, ενώ για το 2020 η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα κατεβάσει ελαφρώς ταχύτητα με την ανάπτυξη στο 1,1%, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξης 1,2% του Σεπτεμβρίου. Για το 2021 η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,4% και 1,6% για το 2022.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.