Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Μικρά κέρδη εμφανίζουν στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην εν εξελίξει συνεδρίαση των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 341,07 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 0,05% στις 6.775 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη κατά 0,38% στις 10.660 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,27% στις 4.563 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,12% στις 8.677 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,41% στις 16.629 μονάδες.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 9.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η κρίσιμη σύνοδος των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. «Το βάρος της μείωσης βαραίνει κυρίως, τους ώμους της Σαουδικής Αραβίας και των υπόλοιπων χωρών του Κόλπο» επισημαίνει από την πλευρά του, ο Τζέφρεϊ Χάλεϊ, αναλυτής της OANDA.
Η επίτευξη συναίνεσης προσκρούει σε μία σειρά εμποδίων, καθώς αρκετές χώρες αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχέδιο μείωσης της παραγωγής. Οι ισχυρότερες ενστάσεις διατυπώνονται από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία, οι οποίες διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,70% στα 46,00 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 1,92% στα 47,27 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, καταγράφει οριακή μείωση κατά 0,03% στα 1.187,60 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώνεται οριακά κατά 0,04% στα 1,2483 δολάρια, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες κατά 0,08% στα 1,0639 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό νόμισμα κινείται πτωτικά κατά 0,31% στα 112,73 γεν/δολάριο.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01% στις 18.308 μονάδες, με τον δείκτη Topix να σημειώνει κέρδη κατά 0,06% στις 1.469 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,98% στις 3.250 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κατέγραψε πτώση κατά 0,43% στις 546,18 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, «μετεξεταστέα» στα τεστ-αντοχής (stress test) της Τράπεζας της Αγγλίας έμεινε η Royal Bank of Scotland (RBS), με τη διοίκηση της βρετανικής τράπεζας να καλείται να υποβάλλει νέο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ελλείψεις διαπιστώθηκαν και στις Standard Chartered PLC – Barclays PLC, δίχως ωστόσο, να απαιτείται η κατάρτιση νέων κεφαλαιακών σχεδίων, καθώς αμφότερες έχουν λάβει ήδη πρόσθετα κεφαλαιακά μέτρα.
Στη Γαλλία παράλληλα, αμετάβλητος παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών περί πτώσης κατά 0,1%. Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών (HICP) αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,5% τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς αυξήθηκαν κατά 2,4% έναντι του Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 1%.
Η πολιτική αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, παραδέχθηκε τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais. «Αυτόν τον χρόνο βιώσαμε αρκετές αβεβαιότητες» συνέχισε, στο ίδιο ύφος, και παρέπεμψε στην κινεζική επιβράδυνση, στη στασιμότητα του παγκόσμιου εμπορίου, στο βρετανικό δημοψήφισμα και στις αμερικανικές εκλογές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.