Μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σήμερα

Μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου να απέχουν.

Στο «ηλεκτρονικό σφυρί», όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα www.eauction.gr βγαίνουν 10 ακίνητα από τα 12 που έχουν αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα, καθώς οι δύο πλειστηριασμοί βρίσκονται σε αναστολή. Επισπεύδουσες τράπεζες είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

Τα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αφορούν κυρίως καταστήματα, επιχειρηματικές απαιτήσεις, περιπτώσεις ψιλής κυριότητας επί κατοικιών στην Αθήνα, καθώς και έναν αγρό με κατοικία στο Καπανδρίτι και ένα διαμέρισμα στην Αργυρούπολη.
Μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Στόχος είναι όλοι οι πλειστηριασμοί σύντομα – και εφόσον ξεπεραστούν τελείως οι τεχνικές δυσκολίες – να γίνονται αποκλειστικά απο την ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία ήδη δοκιμάστηκε και είχε επιτυχία.
Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα ισοδυναμεί ουσιαστικά το τέλος των φυσικών πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, κάτι που άλλωστε επιθυμούν και οι συμβολαιογράφοι.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπούμε στην τροχιά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μεσοδιάστημα προσαρμογής όπου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τόσο ηλεκτρονικά όσο και στα ειρηνοδικεία.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα υποκαταστήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος των πλειστηριασμών που διενεργούνται σε φυσική μορφή, ενώ θα επεκταθούν και στα χρέη προς το Δημόσιο, μετά την απαίτηση των δανειστών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Προαπαιτούμενο, που παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι επίσης η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει Αυτόφωρο σε όσους παρεμποδίζουν τις διαδικασίες.

Άλλωστε χθες οι συμβολαιογράφοι ανακοίνωσαν αναβολή των πλειστηριασμών. Στην ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί καθώς και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά.

Οι συμβολαιογράφοι διευκρινίζουν ότι με την απόφαση αυτή υλοποιούνται οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία διεξαγωγής πλειστηριασμών απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς από όλες τις πλευρές και κοινός στόχος αποτελεί η ομαλή και ασφαλής διεκπεραίωση τους προς το συμφέρον όλων υπό τις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την Ελληνική κοινωνία και αγορά», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.