Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις κερδίζουν μέρος του τζίρου των μεσαίων

Πρωταθλήτριες αναδείχθηκαν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στον «αγώνα δρόμου» αύξησης του τζίρου, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Ιανουάριο του 2024.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών (τζίρος) των πολύ μικρών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου ανήλθε σε 194 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 18%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 165 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με εκείνο κατά το οποίο αυξήθηκε ο τζίρος τόσο των μικρών (11,7%), όσο και των μεσαίων επιχειρήσεων (8,5%).

Πιο αναλυτικά, ο τζίρος για τις μεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανήλθε σε 431 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 8,5% μόνο, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 397 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών των μικρών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου κατά 11,7%, εφόσον ανήλθε σε 501 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 448 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων) αυξήθηκε κατά 11,5%.

Η αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση στο τζίρο των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την αύξηση του τζίρου των μικρών και μεσαίων οδήγησε στην αύξηση του μεριδίου του τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων στη συνολική «πίττα» του τζίρου των μικρομεσαίων.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων ανήλθε τον Ιανουάριο του 2024 στο 17,2% της «πίττας» του τζίρου των μικρομεσαίων έναντι 16,3% τον Ιανουάριο του 2023.

Με βάση όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του “ειδικού βάρους” των πολύ μικρών επιχειρήσεων -σε ό,τι αφορά το τζίρο- επήλθε σε βάρος των μεσαίων επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.