ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη κοντά στο 2%, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2020-21

Ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,1% το 2020 βλέπει για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένει υπέρβαση του στόχου φέτος και επίτευξή του την επόμενη χρονιά. Προσδιορίζει ως προτεραιότητα την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ σημειώνει πάντως η σχεδιαζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε ίσως να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία από ό,τι προβλέπει. Το βασικό του σενάριο για την περίοδο 2020-21 πάντως είναι ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 2%. Όπως επισημαίνει πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των κοκκινων δανείων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής», όπως επισημαίνει.

Οι επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο

«Παρά την υιοθέτηση επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων στα μέσα του 2019, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει υψηλό, στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Ο προϋπολογισμός του 2020 – που περιλαμβάνει μεγάλες φορολογικές μειώσεις μαζί με μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, σε μικρότερο βαθμό, για τον εξορθολογισμό των δαπανών – θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση. Υπογραμμίζεται πάντως ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί φέτος στο 176,9% του ΑΕΠ και περαιτέρω το 2020 στο 171,4%.

Το κόστος δανεισμού εκτιμά θα συνεχίσει να μειώνεται, με συνέπεια ένα γενικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020-21.

Μοχλός ανάπτυξης οι εξαγωγές

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται με μοχλό τις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύονται από τις τουριστικές εισπράξεις, ενώ η αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις τιμές στηρίζει τις εξαγωγές αγαθών, παρά την υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 3,9% φέτος και 3,6% το 2020. Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ ότι η αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τα χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων – ρεκόρ στηρίζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,3% φέτος και 10,3% το 2020.

Η αγορά εργασίας και η κατανάλωση

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις τιμές, με το ποσοστό απασχόλησης να έχει αυξηθεί πάνω από το 57% – που είναι το υψηλότερο από το 2010 – και το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει κάτω από το 17%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 16,3% το 2020 και περαιτέρω στο 14,8% το 2021. «Η αύξηση της απασχόλησης τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά η αναπλήρωση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων και η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών και τον πληθωρισμό» σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Σπεύδει ωστόσο να προσθέσει ότι η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας διατηρεί χαμηλά επίπεδα τις μισθολογικές αυξήσεις και τον πληθωρισμό.