Παπαδημητρίου: Η Ελλάδα εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης

Την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση μετά από μια δεκαετία δυσπραγίας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, από το βήμα της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2018 επικαλούμενος πληθώρα μακροοικονομικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία της οικονομίας.

«Σε λίγες ημέρες τελειώνει το 2017, το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο έτος μετά από πολλά χρόνια που θα καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου και υπογράμμισε ότι μετά από σχεδόν μια δεκαετία η Ελλάδα «εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης», κάτι που καταδεικνύουν οι επιμέρους δείκτες και τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Ο κ. Παπαδημητρίου αντέκρουσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν ιδιαίτερα φιλόδοξους τους στόχους του Προϋπολογισμού σημειώνοντας ότι είναι «απολύτως εφικτή» η μεγέθυνση 2,5% που προβλέπεται για το 2018. Τόνισε, δε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεισφορά που θα υπάρξει από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και της αυξημένης ζήτησης. Ανέφερε, επίσης ότι θα καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.

Θετικά στοιχεία για άμεσες ξένες επενδύσεις – εξαγωγές
Ο υπουργός έδωσε, μάλιστα, έμφαση στο θέμα των επενδύσεων και των εξαγωγών όπου καταγράφονται θετικά στοιχεία. Ειδικότερα ο δείκτης των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων κατέγραψε αύξηση κατά 69% στο πρώτο εννεάμηνο του 2017 ενώ στις εξαγωγές σημειώθηκε αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017. «Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη ένδειξη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε φάση εξωστρέφειας, ξεκολλώντας από την στασιμότητα στην οποία τις είχε ρίξει η οικονομική κρίση» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει την δυναμική να πετύχει όλες τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε, όμως, ότι αποτελεί εθνικό καθήκον «να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας» προκειμένου του χρόνου τέτοιο καιρό «να πάρουμε αποφάσεις που θα έχουν μονιμότητα μέσα στο χρόνο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του ελληνικού λαού, μετά από τόσα χρόνια κρίσης. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας».

ΠΗΓΗ news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.