Περισσότερα κέρδη φέρνει το 2017 στα ΕΛΠΕ

Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο για το γ’ τρίμηνο όσο και σε επίπεδο εννεαμήνου ανακοίνωσε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 206 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% και στο εννεάμηνο στα 663 εκατ. ευρώ (+28%), ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν αντιστοίχως σε 89 εκατ. ευρώ (+19%) και 313 εκατ. ευρώ (+71%).
Ελαφρά κάμψη κατέγραψαν οι πωλήσεις του Ομίλου στο τρίμηνο φθάνοντας το 1,85 δισ. ευρώ από 1,87 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016 (-1%), όμως στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου φέτος, συνολικά, ανήλθαν σε 5,94 δισ. από 4,81 δισ. το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 24%. Τα καθαρά κέρδη, εξάλλου, στο γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 105 εκατ. ευρώ έναντι 80 εκατ. πέρυσι (+32%) και στο εννεάμηνο έφθασαν τα 273 εκατ. από 184 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2016 (+49%).
Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, κύριοι λόγοι για τα ισχυρά αποτελέσματα ήταν οι πολύ καλές επιδόσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μειωμένη παραγωγή στο διυλιστήριο Ελευσίνας, λόγω συντήρησης, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, το χαμηλότερο κόστος στο μίγμα αργών, καθώς και οι αυξημένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά. Οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων σημείωσαν νέα αύξηση, κατά 16% και 14% αντίστοιχα, ενώ οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα 3,8 εκατ. τόνους.
Σημειώνεται, εξάλλου, πως θετική συνεισφορά είχαν και οι άλλες βασικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ο κλάδος Εμπορίας στην Ελλάδα βελτίωσε τα αποτελέσματά του λόγω αυξημένων πωλήσεων, ενώ βελτίωση στις επιδόσεις τους παρουσίασαν και οι θυγατρικές του εξωτερικού, με συγκρίσιμα κέρδη EBITDA της Εμπορίας συνολικά στα 46 εκατ. ευρώ (+5%), ενώ ο κλάδος Πετροχημικών διατήρησε τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA στα επίπεδα των 24 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα δημοσιευμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με ΔΠΧΠ, η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου είχε, όπως υπογραμμίζεται, θετική επίπτωση στην αποτίμηση αποθεμάτων. Σημαντική βελτίωση καταγράφεται και στη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να είναι μειωμένα κατά 22% στο τρίμηνο, λόγω χαμηλότερου δανεισμού και επιτοκίων. Ο συνολικός δανεισμός είναι κατά 260 εκατ. ευρώ χαμηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε σταθερός.
Με βάση τα παραπάνω και τις προοπτικές του έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2017.
Στο μεταξύ, η συμμετοχή της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ, καθώς η αύξηση της κερδοφορίας του ΔΕΣΦΑ αντιστάθμισε την επίδραση της μειωμένης συνεισφοράς της ΔΕΠΑ. Η καθυστέρηση στην επαναφορά του μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας για τις μονάδες φυσικού αερίου συνέχισε να επηρεάζει τα αποτελέσματα της Elpedison για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 2 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων, τονίζεται πως συνεχίζονται οι προγραμματισμένες έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης με την κοινοπραξία Total – Edison – Ελληνικά Πετρέλαια για τη θαλάσσια Περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης από το ελληνικό κοινοβούλιο, τόσο για τη θαλάσσια Περιοχή 2, καθώς και για τις χερσαίες περιοχές Άρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι προγραμματισμένες ερευνητικές εργασίες. Αναφορικά με τη συμμετοχή στο ΔΕΣΦΑ, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης για το 66%, που αφορά το 35% της συμμετοχής του Ομίλου και το 31% του ελληνικού Δημοσίου.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο οικονομικός και νομικός έλεγχος από τα δύο διεθνή επιχειρηματικά σχήματα που έχουν προκριθεί για συμμετοχή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Ο Όμιλος ΔΕΠΑ εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΠΕ, σαν συμμετοχή σε συνδεδεμένη επιχείρηση με καθαρή αξία 659 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του στα αποτελέσματα εννεαμήνου ανήλθε στα 47 εκατ. ευρώ, με το ΔΕΣΦΑ να σημειώνει σημαντική αύξηση στην κερδοφορία του. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου ολοκληρώθηκε η κατασκευή για 3 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 8,6 MW, με τα δύο από αυτά να είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ το τρίτο αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.